Preko 2.000 medicinara primilo 10 odsto stimulansa na martovsku zaradu

Ovo povećanje ishod je Sporazuma o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija

6017 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nešto više od 2.000 medicinskih setara i tehničara sa najnižim zaradama primilo je deset odstvo uvećane martovske plate, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ovo povećanje ishod je Sporazuma o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija.

Iz sindikata zdravstva su, navodi se u saopštenju Ministarstva, izrazili zadovoljstvo nakon prvih efekata koje je ovo uvećanje zarada donijelo.

‘’Martovskom zaradom obuhvaćen je veći broj kolega što je i bio dogovor - da u hodu popravljamo sporazum u skladu sa podacima koji pristižu iz zdravstvenih ustanova. Samo u Kliničkom centru Crne Gore martovskom zaradom skoro je dupliran broj stimulacija u odnosu na februarsku platu i imamo tendenciju daljeg povećanja. Smatramo da je sporazum dobra polazna tačka i dobro prelazno rješenje u daljim pregovorima sa ministarstvom zdravlja koje pokazuje zainteresovanost za poboljšanje statusa najugroženijih slojeva medicinskih radnika’’, poručili su iz Sindikata na čijem čelu su dr Mihailo Babović i Nebojša Radonjić.

Sporazum je, podsjećaju iz Ministarstva, potpisan na osnovu pregovora za poboljšanje materijalnog statusa medicinskih sestara i tehničara sa koeficijentima 6,05, kao i 6,58 i 6,95 utvrđenih Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost.

Njime je predviđeno da srednjem medicinskom kadru iz ove kategorije osnovna zarada bude uvećana do 10 odsto kao varijabilni dio odnosno stimulacija ukoliko za taj mjesec već nemaju uvećanje po osnovu prekovremenog ili dopunskog rada iI nisu na bolovanju.

"Napominjemo i da se ovo povećanje realizuje kroz već postojeći budžet opredijeljen zdravstvenom sistemu i da je ova mjera prelazno i privremeno rješenje koje će se sprovoditi u dogovoru sa menadžmentima Javnih zdravstvenih ustanova do sistemskog rješenja tj.izrade Zakona o zaradama u javnom sektoru i sa njim u skladu sa novim GKU", zaključili su iz Ministarstva zdravlja.

Bonus video: