Ministarstvo odbrane: Ne stoje zaključci da postupci provjere ne garantuju izbor najboljeg kandidata

"Kao dokaz transparentnosti ističemo da metodologije koje se objavljuju uz svaki oglas ponaosob istovremeno definišu jasne kriterijume koji garantuju izbor najbolje rangiranog kandidata", navodi se u reagovanju

12280 pregleda 4 komentar(a)
Sjedište Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zeković
Sjedište Ministarstva odbrane, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo odbrane reagovalo je na tekst "Vijesti" pod naslovom ''Više od polovine kandidata nezakonito primljeno", objavljen u četvrtak, 18. aprila.

"Povodom članka objavljenog u Dnevnim novinama Vijesti - 'Više od polovine kandidata nezakonito primljeno', a radi objektivnog informisanja javnosti ističemo da je za potrebe Ministarstva odbrane u 2023. godini oglašeno sedam javnih oglasa, po osnovu kojih je primljeno 119 lica u Vojsci Crne Gore, a devet državnih službenika i namještenika je zasnovalo radni odnos u Ministarstvu odbrane.

"Od ukupnog broja raspisanih javnih oglasa za prijem u službu u Vojsci i zapošljavanje u Ministarstvu odbrane, svega jedan kandidat je izjavio žalbu Komisiji za žalbe Vlade Crne Gore, koja je odbijena od strane tog organa.

"Ostale 72 žalbe, koje su u 2023. godini izjavljene pred navedenom Komisijom, odnose se na različite osnove (proizvođenje, prestanak službe, zarade, dodaci, usavršavanja i druga prava po osnovu rada).

"Ističemo da Ministarstvo odbrane transparentno sprovodi sve oglase, u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima, te zaključci da postupci provjere kandidata nijesu dovoljno transparentni ni adekvatno sprovedeni, te da ne garantuju izbor najboljeg kandidata, ne stoje kada je u pitanju ovaj državni organ.

"Kao dokaz transparentnosti ističemo da metodologije koje se objavljuju uz svaki oglas ponaosob istovremeno definišu jasne kriterijume koji garantuju izbor najbolje rangiranog kandidata. Još jedan dokaz transparetnosti i jasnosti selekcionih procedura je i taj da nijedna žalba nije podnešena u vezi postupka samih metodoloških procedura i jasnosti svih predviđenih kriterijuma koji se ocjenjuju", navodi se u reagovanju.

Bonus video: