Martinović: Više od šest miliona eura podrške za projekte u Herceg Novom, Baru i Tuzima

Martinović je kazao da su podržali izradu Studije uspostavljanja primarne selekcije komunalnog otpada u Baru, glavnog projekta za izgradnju reciklažnog dvorišta i proširenje postojećeg reciklažnog centra, kao i sprovođenje procjene uticaja na životnu sredinu, u iznosu od 170.000 eura

5479 pregleda 34 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera
Foto: Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je za opštine Herceg Novi, Tuzi i Bar podržalo projekte vodosnabdijevanja, tretmana otpadnih voda i upravljanja otpadom u ukupnom iznosu od preko šest miliona eura, saopštio je ministar Vladimir Martinović.

Pomenute opštine dostavile su Ministarstvu zahtjeve za podršku investicija iz oblasti vodosnabdijevanja, otpadnih voda i otpada za Kapitalni budžet u ovoj godini.

Martinović je kazao da su podržali izradu Studije uspostavljanja primarne selekcije komunalnog otpada u Baru, glavnog projekta za izgradnju reciklažnog dvorišta i proširenje postojećeg reciklažnog centra, kao i sprovođenje procjene uticaja na životnu sredinu, u iznosu od 170.000 eura.

"U opštini Herceg Novi višegodišnja problematika rada Postrojenja za tretman komunalnih otpadnih voda (PPOV) će biti riješena realizacijom projekta rekonstrukcije. Ovaj infrastrukturni i ekološki projekat ima ogroman značaj i za turizam Herceg Novog i Crne Gore uopšte, uzimajući u obzir ogromno učešće ovog grada u ukupnom turističkom prometu", rekao je Martinović i dodao da je vrijednost rekonstrukcije gotovo 4,9 miliona eura, te da ona predstavlja ključni korak ka stabilizaciji i unapređenju rada postrojenja, što će omogućiti ispunjavanje strogih zakonskih standarda u vezi s prečišćavanjem otpadnih voda.

"Ministarstvo je podržalo projekat adaptacije vodovodne mreže u naseljima Gornji i Donji Milješ, kao i rekonstrukciju cjevovoda koji snabdijevaju naselja Kuće Rakića i Karabuško polje. Vrijednost predmetnog projekta je 1.141.614 eura. Ovim projektom planira se značajno unaprijediti kvalitet života lokalnog stanovništva, osiguravajući pouzdano snabdijevanje vodom u tim naseljima, a očekuje se da će ova investicija imati pozitivan uticaj i na turističku privlačnost regije", piše u saopštenju.

Ministarstvo je zahtjeve proslijedilo na dalju realizaciju prema Upravi za kapitalne projekte koja će raspisati tender u najskorijem periodu.

Bonus video: