Ne pomaže ni pomoć, mladi odlaze iz Pljevalja

U padu broj mladih bračnih parova za subvenciju kamata na stambene kredite koje daje Opština Pljevlja, kao jednu od mjera koje lokalna uprava preduzima u cilju zaustavljanja strmoglavog pada broja stanovnika

22568 pregleda 80 reakcija 29 komentar(a)
Pljevlja sve praznija, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja sve praznija, Foto: Goran Malidžan

Broj prijavljenih mladih bračnih parova za subvenciju kamata na stambene kredite koje daje Opština Pljevlja je u padu i trebalo bi donijeti novu odluku koja bi proširila listu potencijalnih korisnika.

To smatraju u opštinskom Sekretarijatu za sport i mlade Opštine Pljevlja, kojim rukovodi Milica Sekulić.

U odgovoru na pitanje odbornika DPS-a Marka Tošića da li u narednom periodu planiraju da povećaju mjesečni iznos subvencije za kamate na stambene kredite za mlade bračne parove, Sekulić je navela da stambeni krediti nisu pretrpjeli značajan rast kamata.

“Kontaktirali smo banke, čiji korisnici najčešće apliciraju na Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava, da nam objasne kakva je situacija sa kamatama i koliko je došlo do promjena u kamatama. Uporednom analizom u odnosu na 2022. godinu stambeni krediti nisu pretrpjeli značajan rast kamata, može se reći do nekih 0,5 odsto”, navodi Tošić u odgovoru.

Istakla je da su budžetom za 2024. godinu opredijeljena sredstva za Podršku mladim bračnim parovima u visini od 96.000 eura.

“Ova sredstva su namijenja za korisnike/ce koji su ostvarili pravo na subvenciju tokom 2022. i 2023. godine. kao i dodatnih 40.000 eura za javni poziv koji treba da se raspiše u ovoj godini. U protekle dvije godine 46 porodica je ostvarilo pravo na ovu mjeru. lako je Odluka naišla na pozitivne kritike i na nivou Crne Gore je prezentovana kao primjer dobre prakse, primjetan je pad u broju prijava na Javni poziv”, istakla je Sekulić.

Subvenciju kamate na stambene kredite mladim bračnim parovima koji nemaju riješeno stambeno pitanje je jedna od mjera koje lokalna uprava preduzima u cilju zaustavljanja strmoglavog pada nataliteta i zaustavljanja odseljavanja mladih iz Pljevalja.

Opština će finansirati maksimalno do 100 eura kamate mjesečno, u periodu do 10 godina, pod uslovom da je stambeni kredit odobren u godini javnog poziva, ili godini koja prethodi godini javnog poziva.

Pravo na subvenciju imaju mladi bračni ili vanbračni parovi i njihova djeca, pod uslovom da na dan raspisivanja javnog poziva barem jedan od bračnih ili vanbračnih partnera, nije stariji od 45 godina.

Mladom porodicom se smatra i porodica koju čini samohrani roditelj i djeca, zajednica dva lica istog pola, pod uslovom da na dan raspisivanja javnog poziva barem jedan od partnera nije stariji od 45 godina.

Pravo na dodjelu bespovratnih novčanih sredstava imale su mlade porodice pod uslovom da je podnosilac prijave državljanin Crne Gore, da ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Opštine Pljevlja, da nema neizmirenih dospjelih poreskih obaveza prema Opštini. Pravo na dodjelu bespovratnih novčanih sredstava imala je mlada porodica koja nema u svojini objekat za stanovanje na teritoriji opštine Pljevlja, da kupovinom ili izgradnjom objekta za stanovanje prvi put rješavaju svoje stambeno pitanje sticanjem vlasništva nad objektom za stanovanje na teritoriji Crne Gore, odnosno da prethodno nisu prodali, poklonili ili na bilo koji način otuđili objekat za stanovanje.

Pravo na dodjelu bespovratnih novčanih sredstava mlada porodica može ostvariti i za izgradnju kuće.

Pravo na sufinansiranje kamate po ovoj mjeri ostvaruje se pod uslovom da je podnosiocu prijave odobren stambeni kredit od strane komercijalne banke. Podnosilac prijave na javni poziv pravo na sufinansiranje kamate može ostvariti samo jednom.

Podaci sa posljednjeg popisa pokazali su da u Pljevljima žive 24.542 stanovnika, preko šest hiljada manje nego na popisu održanom 2011.

Pljevlja su 1971. imala 46.856 stanovnika, a deceniju kasnije 3.527 manje. Trend pada broja stanovnika se nastavio, pa je po popisu iz 1991. bilo 39.593 stanovnika, a 2003, 36.918.

Bonus video: