Tivat: Garaža na mjestu parkinga u Ulici ribarski put?

Tivatska vlast pripremila odluku o izgradnji prve javne parking garaže u tom gradu

11774 pregleda 9 komentar(a)
Lokacija na kojoj će se graditi parking garaža, Foto: Iz projekta
Lokacija na kojoj će se graditi parking garaža, Foto: Iz projekta

Administracija gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića pripremila je predlog odluke o izgradnji lokalnog objekta od opšteg iteresa - parking garaže u centru grada, na parceli na kojoj se sada nalazi manji parking kapaciteta tridesetak vozila kojim upravlja opštinska firma Parking servis.

Predlog ove odluke naći će se pred odbornicima na predstojećoj sjednici lokalnog parlamenta koja je zakazana za nedjelju, 28. april.

U predlogu se navodi da će se taj novi lokalni objekat od opšteg interesa, javna parking garaža, graditi na dijelu katastarske parcele 23389 KO Tivat, u obuhvatu DUP-a “Tivat-Centar”, na raskrnici ulica Druge dalmatinske brigade i Ribarski put, a koja je u DUP-u već opredijeljenja za parkiranje.

Inicijativu za izgradnju tog objekta pokrenula je krajem prošle godine Direkcija za investicije Opštine Tivat, a u međuvremenu je o njoj završena i javna rasprava. Garaža će se, ukoliko se odbornici saglase sa ovom idejom, graditi na parceli površine 791 kvadrat koja je u vlasništvu Opštine Tivat, a saglasno urbanističko-tehničkim uslovima koje je već izdao opštinski Sekretarijat za urbanizam. Riječ je o objektu koji će imati jednu podzemnu etažu, prizemlje i jedan sprat, površine u osnovi 540 kvadrata.

“Usvajanjem ove odluke stvaraju se preduslovi za smanjivanje jednog od najvećih komunalnih problema grada, nedostatka parking prostora u centru, pogotovo u ljetnjoj sezoni. Međutim, zbog izgrađenosti centra nije moguće naći nove raspoložive površine za tu namjenu, pa se ovaj problem mora rješavati alternativnim metodama”, piše u popratnom materijalu, uz napomenu da lokacija na kojoj bi trebalo graditi prvu javna parking garaža u Tivtu ispunjava uslove za takav objekat, posebno zbog toga što se nalazi u smaom centru grada, u blizini zgrade Opštine, Pošte, pijace, hotela “Palma” i “La roche” i niza drugih komercijalnih i uslužnih objekata, pa je za očekivati da će parking prostori u toj garaži biti veoma traženi.

Za sada nije poznato koliko će ukupno raspoloživih parking mjesta imati nova garaža ukupne korisne površine 1.620 kvadrata, jer će to biti poznato tek nakon završetka izrade projekta tog objekta kada će se imati i orijentaciona predračunska vrijednost investicije za njegovu izgradnju.

Inače, u samom gradskom jezgriu Tivta ranije je bila planirana izgradnja spratnih javnih parking garaža na još dvije lokacije i to na platou iza hotela “Pine”, odnosno na prostoru aktuelnog parkirališta u Arsenalskoj ulici. Ova druga lokacije je za sada van opticaja zbog primjedbi koje su na idjeu o gradnji garaže u blizini zaštićenog kulturnog dobra, kompeksa Buća-Luković, imali iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, iako su u neposrednoj blizini već izgrađeni petospratni objekti rizorta Porto Montenegto koji su potpuno zaklonili vizure sa mora na kompleks srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković. Druga lokacija iza hotela “Pine” je takođe za sada neizvjesna, jer je lokalna vlast sada bliža ideji da na tom prostoru Tivat dobije novi objekat otvorene gradske pijace, primjerene primorskom i mediteranskom gradu.

Bonus video: