Opština Bar: Neophodno produžiti rok za završetak radova na rekonstrukciji dvorca kralja Nikole

Oni su istakli da ovako kompleksni i obimni zahvati se na dvorcu Kralja Nikole nisu obavljali nakon sanacije od posljedica zemljotresa iz 1979 godine

3239 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Bar
Foto: Opština Bar

Neophodno je produžiti rok za izvođenje radova na rekonstrukciji dvorca kralja Nikole na Topolici u Baru, kako bismo omogućili kvalitetnu i pažljivu sanaciju dvorca, navodi se u saopštenju Opštine Bar.

Prema njihovim riječima produženjem roka omogućiće se potrebno vrijeme za dodatnu analizu novootkrivenog stanja i određivanje adekvatnih konzervatorskih mjera, "uz optimalno izvođenje radova, na najvišem nivou kvaliteta i uz potpuno poštovanje autentičnosti objekta."

"Radovi na rekonstrukciji i sprovođenju konzervatorskih mjera na dvorcu kralja Nikole na Topolici u Baru su započeti 7. Novembra 2023. godine, na osnovu ugovora za izvođenje radova između Opštine Bar i izvođača radova “KOTO” DOO BG. Rok za završetak radova predviđenih glavnim konzervatorskim projektom, izrađenim od strane licencirane firme RESTRARTING d.o.o. iz Budve i navedenim ugovorom je 9 mjeseci, odnosno, 07. 8. 2024. godine", piše u saopštenju

Oni su istakli da ovako kompleksni i obimni zahvati se na dvorcu Kralja Nikole nisu obavljali nakon sanacije od posljedica zemljotresa iz 1979. godine.

"Tokom sprovođenja konzervatorskih mjera, odnosno, izvođenja konzervatorsko-restauratorskih radova, pažljivim i odgovornim pristupom prema objektu Dvorca - nepokretnom kulturnom dobru od nacionalnog značaja, izvođač radova je otkrio značajne nalaze koje nije bilo moguće sagledati u fazi izrade glavnog projekta. Novootkriveno stanje je dokumentovano i elaborirano kroz 15 stručnih izvještaja, dostavljenih Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, u cilju prikupljanja smjernica i saglasnosti za dalje adektvatno sprovođenje konzervatorsko-sanacionih mjera", dodaje se.

Naglasili su da navedeni nalazi će biti sastavni dio dopunjenog glavnog konzervatorskog projekta, kao i, kako su naveli, projekta uređenja enterijera dvorca kralja Nikole, čija izrada je u toku.

"Urađene su analize statike i konstrukcije (krovne konstrukcije, međuspratnih tavanica, nosivih i pregradnih zidova), analize zatečenog stanja fasade i istraživanje originalih slojeva, analize fasadne stolarije (stepen oštećenosti, vrsta drveta, izgled i dimenzije profila, tipologija bravica, intervencije nastale tokom eksploatacije objekta i sl), analize zatečenih i novootkrivenih podnih obloga iz poznijeg perioda (materijalizacija, dimenzije, slogovi ). Važno je naglasiti da je najveći dio novih podataka otkriven tek kada se počelo sa radovima na restauraciji, odnosno skidanjem slojeva boje sa zidova i stolarije, odnosno slojeva podnih obloga", kazali su iz Opštine Bar.

Oni su pojasnili da su značajnija saznanja vezana za otkrivanje boje nezidne dekoracije koja se, kako su kazali, prožima kroz sve spratove objekta.

"U nekim slučajevima zid je širokom trakom odvojen od plafona. Primijetno je postojanje sokle, koja je kroz različite bojene slojeve mijenjala visinu i tonalitet. Tokom vremena upotrebljavale su se druge slikarsko-dekorativne tehnike. U nekim od kasnijh slojeva pronađen je papirni tapet a u pojedinim prostorijama primjetno je šablonsko oslikavanje zidova, uz pomoć valjaka . Ostaci ovakvog dekorisanja zidova dobro su očuvani na pojedinim pozicijama", kazali su.

Istakli su da svi slikarsko-konzervatorsko-restauratorski radovi će se izvoditi u skladu sa savremenim principima zaštite, uz primjenu kvalitetnih, kompatibilnih materijala i tehnika, u skladu sa pravilima konzervatorske struke, "uz anagažovanje adekvatne stručne radne snage kako bi se obezbijedila autentičnost i očuvao integritet objekta/kulturnog dobra , uz primjenu svih konzervatorskih mjera propisanih i odobrenih od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara."

"Sve novootkrivene situacije in situ i ponuđena varijantna rješenja njihove konzervacije/restauracije (kroz pomenutih 15 stručnih elaborata) potrebno je da prođu analizu i razmatranje stručnih lica Uprave za zaštitu kulturunih dobara Crne Gore, kako bi ovaj nadležni državni organ dao dalje smjernice i saglasnosti za sprovođenje konzervatorskih mjera na objektu", zaključili su.

Bonus video: