Ministarstvo poljoprivrede: Krivolov smanjen, ostalo još dosta izazova

"Članovi radne grupe saglasili su se da je potrebno i dalje nastaviti zajedničku koordinaciju i rad na otkrivanju nelegalnog ribolova nedozvoljenim napravama i alatima, sa posebnim akcentom na adekvatno procesuiranje i sankcionisanje uhvaćenih u prekršajnim ili krivičnim radnjama"
51 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo poljoprivrede sastanak krivolov, Foto: Mpr.gov.me
Ministarstvo poljoprivrede sastanak krivolov, Foto: Mpr.gov.me
Ažurirano: 31.07.2017. 10:06h

Koordinisane i pojačane aktivnosti nadležnih organa dale su značajane rezultate u suzbijanju nelegalnog izlova ribe, posebno u dijelu upotrebe ekspolozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata, ocijenjeno je na posljednjem sastanku radne grupe za suzbijanje ovih aktivnosti.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na sastanku je ocijenjeno je da su postignuti rezultati jasan pokazatelj odlučnosti države da se stane na put ovom problemu, ali da ima još dosta izazova i potrebe za koordiniranim daljim radom svih, kako bi se stalo na put ovoj pojavi koja već dugo traje.

"Radna grupa za suzbijanje upotrebe eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata u svrhu ulova ribe, formirana je polovinom juna, u cilju efikasnijeg djelovanja nadležnih institucija u rješavanju ovog problema. U sastavu radne grupe su predstavnici Direktorata za ribarstvo MInistarstva poljoprivrede, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti i Prirodno – matematičkog fakulteta. U cilju efikasnijeg pristupa rješavanju problema, a shodno zaključcima sa predhodnog sastanka, radna grupa je proširena novim članovima i to predstavnicima JP Morsko dobro, Lučke kapetanije, Agencije za zaštitu životne sredine, pravosuđa, Saveza za sportski ribolov na moru, Saveza sportsko ribolovnih organizacija Crne Gore, nevladinih organizacija, kao i predstavnikom grupe građana “Stop krivolovu”", navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Dodaje se da u rješavanju problema veliki doprinos daju i građani, posebno oni koji su dio grupe "Stop krivolovu", a koji svojim svakodnevnim aktivnostima obavještavaju nadležne organe o nelegalnim radnjama u oblasti ribolova, kako na moru, tako i na Skadrasko jezeru.

"Članovi radne grupe saglasili su se da je potrebno i dalje nastaviti zajedničku koordinaciju i rad na otkrivanju nelegalnog ribolova nedozvoljenim napravama i alatima, sa posebnim akcentom na adekvatno procesuiranje i sankcionisanje uhvaćenih u prekršajnim ili krivičnim radnjama. S tim ciljem, dogovoreno je da se prilikom izrade Zakona o morskom ribarstvu kao i Zakona o slatkovodnom ribarstvu propišu kaznene mjere koje će biti strožije u odnosu na postojeće. Dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja tokom avgusta pripremi akcioni plan u kojem će definisati mjere i aktivnosti, nosioce, kao i dinamiku realizacije prioriteta u cilju suzbijanja nelegalnog izlova ribe", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: