Sutkinja Lopičić ima samo stan kojeg je kupila uz pomoć Vlade: Državi dužna još 10.000 eura

Bivša Vlada dala je Desanki Lopičić kredit 2009. godine od 75 hiljada eura, a za koji joj je rata svega 79,8 eura

14773 pregleda 9 komentar(a)
Desanka Lopičić, Foto: BORIS PEJOVIC
Desanka Lopičić, Foto: BORIS PEJOVIC

Sutkinja Ustavnog suda Desanka Lopičić, prema podacima iz njenog novog imovinskog kartona, ima samo jedan stan, i to onaj kojeg je kupila uz pomoć države.

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) objavila je karton Lopičić, u kojem je ona prijavila stan od 75 kvadrata za koji joj je Vlada dala kredit 2009. godine od 75 hiljada eura, a za koji joj je rata svega 79,8 eura.

Prema podacima iz njenog kartona, za kredit za taj stan ostalo joj je da vrati još deset hiljada eura do januara 2029. godine.

Kako je ranije objavljeno, radi se o stanu u profesorskim zgradama (kod Univerziteta Crne Gore) gdje je kvadrat tada procijenjen na 860 eura. Kvadrat stana u toj zgradi sada košta oko dvije hiljade eura.

Dodjeljivanje stanova državnim funkcionerima bavi se Specijalno državno tužilaštvo (SDT) koje je podiglo optužnicu protiv više bivših Vladinih funkcionera iz DPS-a, članova Komisije za stambena pitanja Vlade.

Lopičić je jedna od troje sudija Ustavnog suda kojoj je država pomogla da riješi stambeno pitanje.

Sutkinja Dragana Đuranović, kako je ranije objavljeno, ima stan u Siti kvartu (gdje kvadrat košta i po nekoliko hiljada eura) kojeg je dobila od Vlade 2016. godine, dok je bila zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države, i platila ga je svega 15.445 eura, odnosno 208 eura po kvadratnom metru.

Sudija Budimir Šćepanović ima stan od 90 kvadrata, kojeg je kupio uz pomoć države, za nešto više od 13 hiljada eura. Njegov stan nalazi se u Univerzitetskom centru u Podgorici.

Lopičić je po osnovu osnovne plate u Ustavnom sudu imala ukupni godišnji prihod od oko 29,7 hiljada eura neto u 2023. godini.

Osim toga imala je naknadu kao predavač u Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu od ukupno 3,3 hiljade eura, a kao član Komisije za izradu ustavno-sudskih odluka 312,75 eura.

Lopičić otplaćuje još jedan kredit, za koji je navela da je stambeni kredit za zakup, od oko 14,2 hiljade iz 2016. godine za koji joj je rata 118,73 eura.

Lopičić je ovo drugi mandat u Ustavnom sudu. Za sudiju Ustavnog suda prvi put je izabrana 23. juna 2005. godine, na predlog tadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, a drugi put 15. januara 2014. godine. Obavljala je i funkciju predsjednice Ustavnog suda, a zatim i predsjedavajuće sutkinje (2020) što je ocijenjeno neustavnim. Mandat sudije Ustavnog suda je 12 godina.

Lopičić nije dala saglasnost o pristupu podacima na računima bankarskih i drugih finansijskih institucija.

Kako su “Vijesti” nedavno objavile, od sedam sudija Ustavnog suda, zvanično je najimućniji nedavno izabrani Faruk Resulbegović iz Ulcinja, koji je imovinu (nekretnine) uglavnom stekao nasljedstvom.

Bonus video: