Mještani Brlje se nadaju da će dobiti smještaj dostojan čovjeka: "Živimo ovdje gore nego u logoru"

Prema riječima Miljaima Delije, iz opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, nakon čišćenja potrudiće se da postave kontejnere kako se slika ne bi ponavljala, a do kraja godine pokušaće da riješe problem mještana na Brlji i obezbijede im adekvatan smještaj

5873 pregleda 11 komentar(a)
Akcija čišćenja, Foto: Svetlana Mandić
Akcija čišćenja, Foto: Svetlana Mandić

Povodom 22.aprila, Dana planete zemlje, nikšićki Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje organizovao je akciju čišćenja naselja na Brlji, na ulazu u Nikšić, gdje živi nekoliko porodica Roma sa oko 80 članova.

A na Brlji smeće sa svih strana - "zatrpavaju" se oni sami, ali i ostali građani, jer se smeće istovara i pod okriljem noći, kao i iz stovarišta.

Na Brlji je decenijama neko "pošteno" zabrljao i mještani se nadaju da će i oni konačno dobiti uslove dostojne za život, jer su uslovi u kojima trenutno žive sve samo ne uslovi dostojni čovjeka.

A novo obećanje dobili su od predstavnika lokalne uprave.

Prema riječima Miljaima Delije, iz opštinskog Sekretarijata, nakon čišćenja potrudiće se da postave kontejnere kako se slika ne bi ponavljala, a do kraja godine pokušaće da riješe problem mještana na Brlji i obezbijede im adekvatan smještaj.

"Pokušaćemo da im do kraja godine renoviramo barake u kojima žive, ako to ne uradimo, onda da im obezbijedimo adekvatan smještaj na nekom drugom mjestu jer se njihova situacija mora riješiti i moraju im se ovezbijediti uslovi dostojni za život", poručio je Delija.

Delija
Delijafoto: Svetlana Mandić

Sadrija Beganaj koji ima 75 godina, ističe da u naselju Brlja živi od 1988. godine kada im je rečeno da će to biti privremeni smještaj, a ostali su decenijama.

Beganaj
Beganajfoto: Svetlana Mandić

"Živimo ovdje gore nego u logoru. Koliko puta su dolazili ovdje, sve kažu rušiće se, danas, sjutra, nešto će vidjeti, maknućemo nas odavde, ali ništa od toga. Mi smo i dalje ovdje, svi nas zaboravili, a najviše mi je zbog djece – barake nikakve, zmije ulaze, smeće svuda, strah nas da se ne razbole", kazao je Beganaj i pozvao predsjedika Opštine da im pomogne i spasi ih od Brlje, smeća, zaraze i uslova nedostojnih čovjeka.

Njegov komšija Džavid Beriša ističe da su iz evropskih nevladinih organizacija došli i fotografisali uslove u kojima žive, a i uzeli su uzorke vode koju koriste za piče, kako bi provjerili da li je ispravna.

Beriša
Berišafoto: Svetlana Mandić

"Neka ova slika ide u Evropu, u svijet. Deset molbi sam godinama pisao da me prime, ali i da dođu i maknu ovo smeće, ne radi mene nego radi naše djece. Šahte su pune, izliju se i to smrdi, ne može da se diše, a niko ne dolazi. Ima ovdje dosta bolesnih ljudi", kazao je Beriša.

Akcija čišćenja divlje deponije na Brlji realizovana je uz pomoć nikšićkog Komunalnog preduzeća koje je obezbijedilo mehanizaciju, a u uklanjanju otpada učestvovali su i predstavnici nevladinih organizacija "Budo Tomović", Defendologija i "Ključ".

Bonus video: