Pljevlja: U okviru projekta EU4ME Opština obilježila Međunarodni dan planete Zemlje

Prva u nizu aktivnosti započeta je sađenjem sadnice javora na zelenoj površini kod Pametnog jezera u Pljevljima

4958 pregleda 1 komentar(a)
Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš učestvovao u akciji, Foto: Opština Pljevlja
Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš učestvovao u akciji, Foto: Opština Pljevlja

U okviru projekta EU4ME „Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“ koji je podržan od strane Ministarstva evropskih poslova Crne Gore, Opština Pljevlja je nizom aktivnosti juče obilježila Međunarodni dan planete Zemlje.

Opština Pljevlja je obilježavanjem ovog datuma ukazala na značaj očuvanja prirodnih resursa kao i na značaj podizanja ekološke svijesti svakog građanina, jer smo svjesni činjenice da očuvanje životne sredine treba da bude primarni zadatak svih nas posebno u današnjem vremenu kada je očuvanje biodiverziteta ključno za našu dugoročnu održivost.

Prva u nizu aktivnosti započeta je sađenjem sadnice javora na zelenoj površini kod Pametnog jezera u Pljevljima. Sadnicu je zasadio profesor Danko Despotović, istaknuti sportski radnik, učesnik brojnih međunarodnih maratona, profesor u Gimnaziji „Tanasije Pejatović“ i jedan od najboljih promotera zdravih stilova života u grada.

dan planete zemljep pljevlja
foto: Opština Pljevlja

Događaju su prisustvovali predstavnici Opštine Pljevlja, predstavnici DOO „Čistoća“ koji su pružili operativnu i tehničku podršku u realizaciji akcije, kao i Turistička organizacija Pljevlja koja je svoj doprinos obilježavanju Dana planete Zemlje pružila u vidu izrade info-tabli.

Akcija čišćenja otpada sprovedena je uz regionalni put Pljevlja – Dajevića Han – Metaljka, prema granici sa Bosnom i Hercegovinom, a akciji su se odazvali učenici Srednje stručne škole u Pljevljima i Gimnazije „Tanasije Pejatović“ Pljevlja zajedno sa profesoricama Darom Đondović i Adisom Malagić, kao i zaposleni u Opštini Pljevlja, Turističkoj organizaciji Pljevlja i DOO „Čistoća“. U akciji sakupljanja otpada učestvovao je i predsjednik Opštine Pljevlja dr Dario Vraneš.

Takođe, predsjednik Opštine dr Dario Vraneš je, na Jaliji, zasadio sadnicu lipe na mjestu na kome je posječena stara oštećena vrba u avgustu prošle godine.

dan planete zemljep pljevlja
foto: Opština Pljevlja

Projekat ,,EU4ME: Osnaživanje opština za evropsko angažovanje“ je odobren Opštini Pljevlja od strane Ministarstva evropskih poslova Crne Gore zajedno sa još pet opština u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane EU ,,Podrška Vladi Crne Gore u komunikaciji pristupanja EU i pomoći EU u Crnoj Gori – EU4ME“, podržavajući komunikaciju o procesu integracije.

dan planete zemljep pljevlja
foto: Opština Pljevlja

Iz opštine su saopštili da će i u narednom periodu nastaviti obilježavanje važnih datuma koji će ukazivati na očuvanje prirode i sprečavanje negativnih posledica po životnu sredinu.

Bonus video: