"Unaprijediti saradnju sa Mađarskom u oblasti zdravstva"

"Ministar Šimun je istakao da Crna Gora teži što prisnijoj saradnji sa zemljama članicama Evropske unije, kao što je i Mađarska"

949 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo zdravlja

Crna Gora i Mađarska imaju otvorenu i konstruktivnu saradnju u oblasti zdravstva, koja će kroz konkretne projekte i aktivnosti biti dodatno unaprijeđena, saopšteno je na sastanku ministra zdravlja Vojislava Šimuna sa ambasadorom Mađarske Jožefom Neđešijem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Šimun je upoznao Neđošija sa budućim planovima i politikama Ministarstva zdravlja.

Šimun je rekao da će poseban akcenat biti na reformi primarne zdravstvene zaštite, digitalizaciji sistema zdravstva uvezivanjem svih nivoa zdravstvene zaštite, kao i na razvoju centara za palijativnu njegu, kojim bi se unaprijedila njega najtežih bolesnika u terminalnoj fazi bolesti.

U realizaciji tih ciljeva, kako je istakao, iskustva i stručna pomoć Mađarske bila bi od velikog značaja, s obzirom na to da imaju u potpunosti uređene te oblasti sistema zdravstva.

Neđeši je kazao da Mađarska ima uređen i organizovan primarni nivo zdravstvene zaštite, u kojem porodični ljekar ima značajne ingerencije i pruža najveći dio zdravstvenih usluga.

„To može poslužiti i Ministarstvu zdravlja kako bi se uredio ovaj segment zdravstvenog sistema i samim tim riješio jedan od vodećih problema, a to su liste čekanja na specijalističke preglede i dijagnostičke procedure“, kaže se u saopštenju.

Pored toga, prema riječima Neđešija, Mađarska može pomoći i u procesu digitalizacije sistema zdravstva na svim nivoima, s obzirom da je državni digitalni sistem u njihovoj zemlji kvalitetno organizovan i državne i privatne zdravstvene ustanove u potpunosti informatički povezane.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali da je na sastanku razgovarano i o saradnji u oblasti zdravstvenog turizma, budući da je Mađarska, između ostalog, poznata po banjskom liječenju, kao i o mogućnosti edukacije crnogroskih studenata medicine u toj državi.

Šimun je istakao da Crna Gora teži što prisnijoj saradnji sa zemljama članicama Evropske unije (EU), kao što je i Mađarska, jer je u kreiranju i sprovođenju zdravstvenih politika cilj usklađivanje sa evropskim standardima.

Zato je, prema njegovim riječima, u oblastima koje će se u narednom periodu reformisati i unapređivati, saradnja sa respektabilnim partnerima i kompanijama iz zemalja EU od posebne važnosti.

"Kako bi zajedno donijeli novu vrijednost crnogorskom zdravstvenom sistemu i učinili ga stabilnim i efikasnim, za dobrobit naših građana“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: