Registrovan drugi slučaj morbila kod djeteta iz Rožaja

Dvanaestogodišnjak nije bio vakcinisan

81921 pregleda 58 reakcija 28 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas u popodnevnim časovima registrovao drugi slučaj obolijevanja od morbila kod djeteta uzrasta 12 godina iz Rožaja, koje nije vakcinisano.

Iz IJZ su kazali da je odmah po potvrđivanju slučaja preduzete mjere kako bi se smanjio rizik daljeg širenje bolesti.

"Epidemiološko istraživanje vrši Dom zdravlja Rožaje, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku. U svim zemljama okruženja registrovano je obolijevanje od morbila u epidemijskoj formi (Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Rumunija) sa preko 5.200 oboljelih i najmanje 8 umrlih lica od kojih šestoro djece, četvoro mlađe od jedne godine", rekli su iz IJZ.

Morbili su akutna zarazna respiratorna bolest koja se odlikuje visokom temperaturom, kašljem, konjunktivitisom, pojavom sitnozrnastog crvenkastog osipa, čestom pojavom komplikacija (do 3 od 10 inficiranih razvije neku od komplikacija), a može dovesti i do smrtnog ishoda.

"Virus morbila se najlakše prenosi direktnim kontaktom sa kapljicama sekreta nosa, usta i ždrijela koje zarazne osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora izbacuju u svoju okolinu kao i vazdušnim putem tj. udisanjem aerosola jer virus može ostati u vazduhu pošto inficirana osoba napusti prostoriju. Moguć je i indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretima svježe kontaminiranim predmetima", rekli su iz IJZ.

Jedina prava mjera prevencije, rekli su iz Instituta, je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele. Potpuna vakcinacija podrazumjeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja.

Institut za javno zdravlje Crne Gore i domovi zdravlja organizovaće i vakcinaciju u dodatnim terminima predstojećeg vikenda o čemu ćemo obavjestiti javnost u posebnom saopštenju.

Bonus video: