Žabljak: Prijavljenih turista 10 puta više nego lani, voda i parking hronični problemi

“Vjerovatno sazrijeva odgovornost kod turističkih poslenika, pa se gosti urednije prijavljuju”
138 pregleda 6 komentar(a)
Nišlije, Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Nišlije, Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 30.07.2017. 20:09h

Više od 10.000 turista registrovano je na Žabljaku tokom jula, što je desetostruko više nego lani.

Stvaran broj turista, međutim, niko ni približno ne zna, jer su mnogi neprijavljeni, a izvjesno je da je mnogo veći jer su pune i vikendice.

“Prema prijavama gostiju iz dijela turističkih objekata i podacima NP 'Durmitor', do današnjeg dana registrovano je 10.104 gosta, deset puta više nego u julu prošle godine. Vjerovatno sazrijeva odgovornost kod turističkih poslenika, pa se gosti urednije prijavljuju. Ipak, ovolika gužva govori da je stvarni broj posjetilaca mnogo veći”, kazala je juče direktorica lokalne TO Vanja Krgović Šarović.

Parkinzi u gradu su prepuni, a gužve na ulicama svjedoče o velikom broju turista.

Terase ugostiteljskih objekata su popunjene, a u marketu kompanije “Voli” tri kase neprekidno rade.

Šetalište prema Crnom jezeru podsjeća na najbolje posjećeni korzo.

Ista slika je i na mostu na Tari, raftingu i tamošnjoj zip lajn žičari.

U punom kapacitetu je i žičara na Savinom kuku na čijem vrhu su, uz legendarnu Savinu vodu i mnogima interesantni teleskopi za panoramsko posmatranje Durmitora i još nekoliko planina.

Tražen je i „Durmitorski prsten“ - obilazak planine sa svih strana i prolazak kroz kanjon Nevidio.

“Gosti stižu sa svih strana. Najbrojniji su domaći, za njima oni iz država regiona, Rusi, Ukrajinci, Poljaci, Česi, Izraelci, Belgijanci, Holanđani, Francuzi... Kinezi su u sve većem broju prisutni, a ovog ljeta masovan je povratak turista iz Njemačke”, kaže Krgović Šarović.

Zato se svugdje čuju razgovori na brojnim jezicima, a svojom odjećom za oko su zapali i turisti iz Dubaija prilikom posjete Crnom jezeru.

“Očarani smo ljepotama Durmitora, vašim jezerima i rijekom Tarom. Vaš narod je ljubazan i predusretljiv. Sve je čarobno”, kazao je Igor iz Ukrajine nakon obilaska Crnog jezera. Grupa Nišlija puna je riječi hvale.

“Imate prelijepa jezera, čistu prirodu, bajkovite šume. Sve smo to doživjeli, prošetali grandioznim mostom na Tari, uživali u raftingu. Sve je čisto i uredno. Ljudi, počev od policajaca do običnog čovjeka, srdačni su i gostoprimljivi.

Nemamo šta da kritikujemo. Možda smo nešto i zapazili, ali ove ljepote su to potisnule... Nijesmo znali da tako blizu ima nešto ovako lijepo. Zato moram biti zahvalan tašti-Crnogorki koja nam je sugerisala da prije posjete manastiru Ostrog obavezno posjetimo Žabljak”, rekao je “Vijestima“ Ninoslav Zdravković.

Voda i parking hronični problemi

U Turističkoj organizaciji kažu da pritužbi turista gotovo i da nemaju.

Ipak, iz godine u godinu ponavljaju se „uska grla“ u saobraćaju, veliki problem je parking, pogotovo za autobuse. Ima problema i sa urednim napajanjem strujom i vodosnabdijevanjem, kako u gradu tako i šire, jer je praktično sav prostor opštine Žabljak ovog ljeta turistička destinacija.

Bonus video: