Procjenjuju štetu od zemljotresa

Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Opštine Nikšić obišla je oko 200 domaćinstava

11330 pregleda 26 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Opštine Nikšić obišla je oko 200 domaćinstava koji su prijavi štetu nakon zemljotresa koji je sredinom marta pogodio granično područje Crne Gore i Bosne Hercegovine, odnosno selo Čarađe u Goliji.

To je “Vijestima” kazao potpredsjednik Opštine i predsjednik Komisije Zoran Tomić.

“Komisija je završila obilazak sela u Goliji i nastavila sa obilascima u Banjanima, gdje smo obišli Gornje i Donje Crkvice, Sominu i započeli Dubočke. Uporedo sa Golijom i Banjanima, obilazili smo ostale djelove grada, postupajući po prijavama i to u Župi, Kličevu, Straševini, Rubežama, kao i u užem gradskom jezgru”, kazao je Tomić.

Prema njegovim riječima, inženjeri obrađuju dokumentaciju objekata koje su obišli.

“Imajući u vidu da se generalno radi o veoma starim, u velikom dijelu i napuštenim objektima koji se ne održavaju već duži niz godina, jasno je da zemljotres predstavlja samo jedan od uzroka tih oštećenja. Naravno, ima i opravdanih zahtjeva od onih domaćinstava koja zaista žive u tim kućama i koja pokušavaju, u skladu sa svojim mogućnostima, da održavaju svoje objekte”, kazao je Tomić.

Za sada ne može da kaže koliko će iznositi pomoć lokalne samouprave, jer će to zavisiti kako od konačne procjene, tako i od finansijske mogućnosti Opštine.

“Treba napomenuti da je tokom obilaska pogođenih područja i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, koji je ujedno i predsjednik Komisije Vlade za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, rekao da će i Vlada, u skladu sa mogućnostima, pomoći našim sugrađanima”, naglasio je potpredsjednik Opštine.

Jačina zemljotresa, čije je žarište locirano na dubini od 14 kilometara, bila je 5,4 stepena. Taj zemljotres je napravio materijalnu štetu, uglavnom u selima u Goliji i u Banjanima. Nakon tog zemljotresa, uslijedila je serija od više od 30 slabijih i jednog koji je bio jačine 4,6 jedinica Rihterove skale.

Bonus video: