Radović: Nasilje nad ženama je manifestacija istorijski nejednake moći između muškaraca i žena

Održana konferencija "Neka stane sve dok nasilje prestane"

4018 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Nikola Saveljić
Foto: Nikola Saveljić

Nasilje nad ženama manifestacija je istorijski nejednake moći između muškaraca i žena. Rodno zasnovano nasilje problem je koji je zajednički svima.

To je tokom konferencije "Neka stane sve dok nasilje prestane" kazala izvršna direktorica nevladine organizacije "Sistem" Neda Radović.

Istakla je da je pokretanje skloništa za žrtve nasilja "kruna rada te NVO".

Ako želimo društvo bez nasilja, tvrdi Radović, mora se obratiti pažnja na počinioca.

Kazala je da su slučajevi nasilja u porodici sve kompleksniji i brutalniji.

"Najgore je da žena trpi i ćuti i da ne traži pomoć. Dobiće je. Ali mora biti hrabra i načiniti prvi korak", rekla je Radović.

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić kazala je da je prioritet tog resora da adekvatno zbrine žrtve nasilje.

"Bez obzira na pol i godine, svi mi u jednom momentu možemo biti žrtva nasilja...", kazala je Nišić.

Naida Nišić
foto: Nikola Saveljić

Poručila je da će taj resor uvijek podržati nevladin sektor koji se bori protiv nasilja.

Načelnica odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tijana Šuković kazala je da nikome nije strano da nasilje i zlostavljanje predstavljaju svaki oblik verbalnog ili neverbalnog ponašanja koji ugrožava osobu.

"Protiv nasilja treba djelovati udruženo, multidisciplinarno, unaprijeđivajući saradnju sa nevladinim sektorima. Najčešće žrtve nasilja u porodici su žene i djeca. Formiran je operativni tim za borbu protiv nasilja... Namjera nam je da rad operativnog tima vrati povjerenje u institucije", objasnila je Šuković. Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka kazao je da je rodno zasnovano nasilje jedan od glavnih problema sa kojima se suočava društvo.

"Nažalost, postojećii zakoni i politike nisu bili uvijek dovoljni u zaštiti žrtava i kazni počinitelja. Ključno je osnažiti edukaciju i svijest o rodno zasnovanom nasilju kako bismo prevenciju stavili u prvi plan", kazao je Đeka, dodajući da se o prevenciji mora govoriti od najranijeg doba.

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) Ivan Pekić kazao je da će raditi na međunarodnom nivou, kao i da će uticati na građane da pozitivnije gledaju na civilni sektor.

Ivan Pekić
foto: Nikola Saveljić

"Danas, ova organizacija (IPO) broji preko 40 zemalja koje su zajedno na međunarodnom nivou. Apsolutno nisam član političke partije da bih se nekome dodvoravao. Nastavite putem koji ste krenuli. Ovo je fenomenalno", poručio je Pekić ministarki Nišić.

Bonus video: