Omogućiti djevojčicama da ostvare potencijale u oblasti ICT-a

Obilježen Međunarodni dan djevojčica u u informacionoj i komunikacijskoj tehnologiji

4288 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave
Foto: Ministarstvo javne uprave

Djevojčice znanjem i kreativnošću mogu biti jaka snaga svijeta tehnologije i u tome ih mogu inspirisati uspješne liderke, poručeno je sa obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica u u informacionoj i komunikacijskoj tehnologiji (ICT).

Sa događaja, koje je u Danilovgradu organizovalo Ministarstvo javne uprave (MJU) uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija i kompanije One, poručeno je da je neophodno stvoriti ravnopravnije i inskluzivije društvo u kojem svaka djevojčica ima priliku da ostvari svoje potencijale i snove u oblasti ICT-a.

Državni sekretar u MJU Naim Đokaj poručio je da je obrazovanje strateška oblast za državu, garant njene stabilne i uspješne budućnosti.

Đokaj je, kako je saopšteno iz MJU, istakao da su izazovi veliki i da je potrebno ozbiljno i sistemski promišljati kako se sa njima uhvatiti u koštac, jer su mlade generacije budućnost.

„Sama činjenica da današnjom akcijom podržavamo samo djevojčice, ukazuje da postoje podjele”, rekao je Đokaj.

Kako je naveo, istaživanja su pokazala da je samo 20 odsto žena zaposleno u ICT sektoru.

“Podržimo djevojčice ne samo da bismo im omogućili jednake šanse za razvijanje u oblasti informacionih tehnologija, nego i da bismo podržali opšti napredak. Drage djevojčice, budite uporne, hrabre i aktivne. ICT je sadašnjost koja će u budućnosti biti još više potrebna“, rekao je Đokaj.

ICT dan djevoijčica
foto: Ministarstvo javne uprave

Generalna direktorica Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija, Marica Melović, ocijenila je da je danas važnije nego ikada osnažiti djevojčice i žene da preuzmu svoje mjesto u ICT sektoru.

Prema njenim riječima, podrška djevojčicama u ICT sektoru nije samo pitanje pravednosti, već je ključna za obogaćivanje perespektiva i dostizanje punog potencijala tehnoloških inovacija.

“Hrabrost je ključna riječ za vas danas, hrabrost da sanjate velike snove, da slijedite svoje strasti, da prihvatite izazove i da se ne bojite neuspjeha. Zapamtite da svaki uspjeh dolazi nakon niza pokušaja i neuspjeha”, rekla je Melović.

Ona je djevojčicama poručila da je važno da budu uporne i da nikad ne odustaju.

“Samopouzdanje je vaš saveznik. Neka vaša hraborost i samopouzdanje budu vodilje na putu kao ostvarenju vaših snova. Budite liderke i promijenite svijet svojim idejama i inovacijama“, dodala je Melović.

Inženjerka u kompaniji One Vildana Delić poručila je djevojčicama da je najvažnije da se u životu bave onim što vole, jer im tada ništa neće teško pasti, naprotiv.

“Šta god da odabarete, važno je da uživate u tome, jer tada uopšte nećete imati osjećaj da radite. Ako odabarete programiranje, preporučujem vam da krenete od algoritama, od samih početaka i da nadograđujete znanje”, kazala je Delić.

Jedna od osnivačica Montenegrobotics organizacije i Montenegro Space Research, Nina Drakulić, kazala je da je za uspjeh potrebno istrajati u svemu što se naumi.

“Bez obzira da li se odlučite za nauku i inovacije, ili za nešto drugo, najvažnije je da istrajete u onome što naumite. Ako vam nekada djeluje nemoguće, vjerujte mi da je sve moguće”, rekla je Drakulić.

Kako je kazala, kada je počinjala sa robotikom, mnogo njih je pitalo šta je to.

“Trebalo mi je osam godina da dođemo do svih dobrih rezultata koje danas imamo da prikažemo”, rekla je Drakulić.

Direktorka start up-a Spectro Solutions Ana Ašanin sa svojim timom je kreirala sistem za ranu detekciju požara.

“Nije važno da li smo muškarci ili žene, da li imamo deset, 20, ili 30 godina. Jako je važno raditi na obrazovanju, edukaciji formalnoj i neformalnoj. Možemo da radimo sve što mogu da rade muškarci, ne postoje prepreke”, rekla je Ašanin.

Menadžerka za komunikacije u kompaniji One Tina Raičević istakla je da je cilj osvijestiti roditelje, nastavnike, vaspitače, donosioce odluka da treba promijeniti narativ koji se upućuje djevojčicama od najranijeg uzrasta, odnosno da treba slati iste poruke dječacima i djevojčicama.

Ona je kazala da je cilj kampanje koju sprovode osvješćivanje svih da se mijenja narativ i paradigma.

“Jer, kao što znate, na današnjem tržištu rada ICT profesije su dominantne, povlače najviše zarade, a samim tim utiču na disbalans u moći. Odsustvo ženskih glasova u ICT-u znači odsustvo našeg učešća u donošenju odluka u kreiranju digitalnog svijeta”, dodala je Raičević.

Kako je rekla, u kompaniji One ne žele da se to i dalje dešava.

“Želimo da podržimo žene, djevojčice i ponosna sam na kompaniju One koja je ne samo društveno odgovorna već i društveno aktivna što znači da želi da otvori i pokrene dijalog o svim izazovima sa kojima se naše društvo suočava”, objasnila je Raičević.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj poručio je djevojčicama da znanjem osvjetljavaju svijet tajni, koji je još uvijek bogata riznica za ljudska otkrića.

“Ko traži, naći će. Budućnost je spremna za vas, budite i vi spremne za nju. Preuzmite inicijativu, budite svjesne svojih potencijala i uđite hrabro u tajne ICT svijeta. One su beskonačne i inspirativne”, rekao je Dukaj.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović kazala je da se na Međunarodni dan djevojčica u ICT, inspiracija pronalazi u hrabrosti i odlučnosti djevojčica širom svijeta koje osvajaju polja informacionih tehnologija.

“Podržavamo ih u njihovim putovanjima i težimo stvaranju ravnopravnijeg i inkluzivnijeg društva u kojem svaka djevojčica ima priliku da ostvari svoje snove u oblasti ICT-a, podstičući buduće generacije da sanjaju bez granica, uče bez prepreka i vjeruju u sebe”, poručila je Jakšić Stojanović.

Bonus video: