Mijović: Ministarstvo prosvjete još jednom pokušalo da obmane javnost i da me diskredituje

"Nakon što mi je Odluka o izboru direktora JPU "Đina Vrbica" dostavljena 10 dana kasnije nego ostalim kandidatima, i to tek poslije mog pismenog zahtjeva, obavještenje da mi je odobren uvid u dokumentaciju protivkandidata dobila sam 28. jula 2017.godine
240 pregleda 2 komentar(a)
Milena Mijović, Foto: Gov.me
Milena Mijović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 30.07.2017. 16:57h

Ministarstvo prosvjete je još jednom, iznošenjem neistina, pokušalo da obmane javnost i na taj način mene pokušalo da diskredituje i javnosti prikaže kao osobu koja ne govori istinu, saopštila je danas Milena Mijović, donedavni vršilac dužnosti i kandidatkinja za direktoricu predškolske ustanove "Đina Vrbica".

"Nakon što mi je Odluka o izboru direktora JPU "Đina Vrbica" dostavljena 10 dana kasnije nego ostalim kandidatima, i to tek poslije mog pismenog zahtjeva, obavještenje da mi je odobren uvid u dokumentaciju protivkandidata dobila sam 28. jula 2017.godine. Iz Ministarstva prosvjete su 18. jula i 20. jula 2017.godine, preko medija tvrdili da mi je uvid odobren, što ne odgovara istini. Ja sam se Ministarstvu prosvjete dva puta obratila sa pismenim zahtjevom i urgencijom (7. jula i 17. jula) da mi se omogući uvid i kopiranje dokumentacije pristigle po konkursu za izbor direktora JPU "Đina Vrbica", kako bih pokrenula tužbu pred nadležnim sudom. Kako nijesam dobijala nikakvo obavještenje po mojim zahtjevima, a iz medija sam saznala da ministarstvo tvrdi da mi je omogućen uvid i kopiranje dokumentacije, 21. jula 2017. godine sam otišla u Ministarstvo prosvjete. U prostorijama Ministarstva sačinjena je službena zabilješka o uvidu i kopiranju konkursne dokumentacije, kao i to da, kako se navodi u zabilješci "isti dopis stranka do dana uvida 21. jula 2017.godine nije dobila, tj.da nema dokaza da joj je pismeno uručeno", rekla je Mijović.

Ona je dodala da je dopis tj.obavještenje o odobravanju uvida i kopiranja konkursne dokumentacije, dobila 28. jula 2017.godine, a iz Ministarstva prosvjete je to odobrenje kako tvrdi Mijopvić poslato 25. jula 2017.godine.

"Ovakvim odnosom i postupanjem Ministarstvo prosvjete je vršilo opstrukciju, pokušalo da mi skrati vrijeme neophodno za pripremu i pokretanje tužbe, te demonstrira institucionalnu nadmoć nad pojedincem. Važno je napomenuti, da mi još uvijek mi nije omogućen uvid u Izvještaj savjetnika u Ministarstvu prosvjete na dostavljenu dokumentaciju kandidata, iako sam i to uredno tražila. Vrlo je moguće da je dokument, na kojem stoji datum 12. jul 2017.godine "putovao" kroz Ministarstvo punih 13 dana i onda poslat meni, ili pak da je sačinjen 21. jula 2017.godine, kada sam ja i izvršila uvid i kopiranje dokumentacije. To ostavljam nadležnom sudu da cijeni i ispita",kazala je Mijović.

Ona je rekla i da zarad javnosti, poziva Ministarstvo prosvjete da da na uvid potvrdu da joj je odobrenje za uvid i kopiranje dokumentacije uručeno prije nego što su obavijestili javnost da joj je po zahtjevu pozitivno odgovoreno, čime su kako tvrdi Mijović obmanuli javnost, a nju pokušali da diskredituju.

"Poštovani ministre, obrazovanje je jedna od najvitalnijih oblasti za razvoj i napredovanje jednog društva. U ovoj oblasti se ne tolerišu kompromisi niti smije biti miješanja bilo kakvih drugih prioriteta osim onih baziranih na struci, znanju i referencama, te najboljem interesu djece. A Vi osim što ste ministar, Vi ste i profesor na fakultetu i to Vas dodatno obavezuje da morate biti primjer ovakvog odnosa prema vaspitno-obrazovnom sistemu", zaključila ja Mijović.

Mijović je 27. jula podnijela Osnovnom sudu tužbu protiv Ministarstva prosvjete zbog diskriminacije prilikom odlučivanja o izboru direktora.

Iz Ministarstva, međutim, tvrde da u postupku imenovanja direktora, gdje je Mijović bila zainteresovana, nije bilo političke ili druge diskriminacije.

Ministar prosvjete Damir Šehović imenovao je početkom jula Vuka Stanišića za novog direktora ustanove, koja je ove godine upisala preko 4.000 mališana. Iz Ministarstva je ranije saopšteno da je odluka ministra zakonita i konačna, iako je Upravni odbor tražio da preispita odluku.

Bonus video: