Ugostitelji u Budvi prijete blokadom prilaza Starom gradu

Ukoliko se ne nađe kompromisno rješenje, budvanski ugostitelji će preduzeti radikalne mjere. Saopštili i da nikako ne pristaju na zabranu emitovanja muzike na terasama

40059 pregleda 135 reakcija 92 komentar(a)
Stari grad Budva, Foto: BORIS PEJOVIC
Stari grad Budva, Foto: BORIS PEJOVIC

Predstavnici ugostitelja uputili su urgentan dopis potpredsjednici Opštine Budva Jasni Dokić navodeći da su spremni za kompromisno rješenje, u suprotnom, pošto im je odlukom lokalne uprave zabranjeno emitovanje muzike na terasama unutar Staroga grada i oko njega, zaprijetili su blokadom prilaza najstarijem dijelu Budve.

Uoči prvomajskih praznika, kada je veliki karneval i zvanični početka ljetnje sezone tokom koga se očekuje dolazak na hiljade gostiju, ugostiteljima u Starom gradu, ali i kontakt zoni, naređeno je da uklone zvučnike sa svojih terasa, jer u suprotnom Komunalna policija i inspekcija će izricati kazne i do 1.000 eura.

“Na osnovu Odluke o komunalnom redu Opštine Budva zabranjeno je postavljanje uređeja za reprodukciju muzike sa zvučnim kutijama van poslovnog prostora, kao i u unutrašnjosti prostora i štokova u zoni Staroga grada. Članom 79 stav 1 tačka 67 ove Odluke propisana je kazna u iznosu od 1.000 eura. Ukoliko ne budete poštovali navedenu zabranu, Komunalna inspekcija i komunalna policija će preduzeti radnje i mjere iz svoje nadležnosti”, navodi se u obavjšetnju koje su prekjuče “Vijesti” objavile.

Ugostitelji, kako se navodi u dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, ističu da odluka o komunalnom redu nije u skladu sa zakonom.

“Obraćamo vam se po pitanju problema obuke i Odluke o komunalnom redu za koju smatramo da nije u skladu sa zakonom. Ovim povodom smo imali sastanak kod Vas i nadali smo se postizanju dogovora sa predstavnicima Mjesne zajednice “Stari grad”. S obzirom na to da nas drže u neizvjesnosti i iskreno polažemo malo nade da ćemo naći kompromis, ovim putem Vas obavještavamo da ćemo morati da preduzmemo radikalne mjere u odbrani svojih parava”, upozoravaju ugostitelji.

Oni navode, ponovo apostrofirajući Mjesnu zajednicu, da i “pored sve dobre volje sa naše strane da nađemo kompromis i riješimo neke naše nesuglasice i nastavimo poslovanje kao dobre komšije, ne vidimo volju sa njihove strane da dođe do dogovora”.

“Predstavnici ugostitelja Budve su saglasni da se nađe dogovor i stava su da će ukidanje muzike u potpunosti uticati kako na poslovanje svih nas, tako i na turističku ponudu grada. Ne našom voljom, već njihovom, prinuđeni smo da, što najmanje želimo, preduzmemo radikalne mjere, koje će podrazumijevati blokadu saobraćajnica i javno, medijski prozivanje svih nepravilnosti koje isti oni rade i devastiraju Stari grad kao i rad komunalnih inspektora koji selektivno sprovode zakon. Iskreno se nadamo da ćete nam izaći u susret i pokušati još jednom da riješimo problem na obostrano zadovoljstvo”, zaključuju u dopisu ugostitelji.

Aktuelna vlast predvođena predsjednikom Skupštine opštine Nikolom Jovanovićem, još prije mjesec i po se pohvalila da je postigla dogovor sa predstavnicima Savjeta Mjesne zajednice “Stari grad”, te da će problem buke biti riješen, a taj lokalitet u pravom smislu biti tiha zona, kako je to i propisano.

Da su gradske vlasti odlučne da sprovedu namjeru da na terasama ugostiteljskih objekata bude zabranjeno emitovanje muzike bilo je jasno na prvom sastanku Kordinacionog tijela za pripremu sezone, kada je Jovanović kazao da je Opština Budva ove godine riješila problem buke u kontakt zoni Staroga grada, te da će biti zabranjeno izvođenje muzike na otvorenom, za šta je Komunalna policija i inspekcija dobila jasna uputstva.

Potpredsjednica Opštine Jasna Dokić je tada poručila da će ono što su se dogovorili sa predstavnicima MZ “Stari grad” biti ispoštovano, jer će u suprotnom Komunalna policija postupati u skladu sa zakonom.

Opština produžila puštanje muzike do dva sata poslije ponoći

Iz Turističke organizacije Budve juče su, u susret karnevalskim feštavama, saopštili da je povodom održavanja 21. Međunarodnog budvanskog karnevala, u periodu od ponedjeljka, 29. aprila, zaključno sa srijedom, 1. maja, Turistička organizacija dobila rješenje od Opštine Budva o produžetku emitovanja muzike na otvorenom do 2 sata iza ponoći.

“Budvanski ugostitelji koji žele da produže radno vrijeme i u svojim ugostiteljskim objektima do 2 sata iz ponoći, takođe su u obavezi da podnesu zahtjev Opštini Budva, Sekretarijatu za privredu, radi pribavljanja rješenja o produžetku muzike u samom ugostiteljskom objektu”, piše u obavještenju.

Bonus video: