DPNCG: Tužilaštvo otvorilo izviđaj u slučaju ometanja rada novinarke TV Vijesti

"Postupak izviđaja pokrenut je nakon što je jutros novinarka dala izjavu pred tužiocem u ODT Bijelo Polje. Ona je ponovila izjavu datu policiji, u kojoj je opisala incident i pomenula Vladana Kovačevića i Sakiba Čindraka kao osobe koje su je ometale u radu", navodi se u saopštenju

19674 pregleda 2 komentar(a)
Foto: DPNCG
Foto: DPNCG

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju otvorilo je izviđaj u vezi ometanja dopisnice Televizije Vijesti Alise Hajdarpašić tokom događaja 14. aprila, kada je izvještavala o policijskom pretresu kuće porodice Zorana Lazovića.

"Postupak izviđaja pokrenut je nakon što je jutros novinarka dala izjavu pred tužiocem u ODT Bijelo Polje. Ona je ponovila izjavu datu policiji, u kojoj je opisala incident i pomenula Vladana Kovačevića i Sakiba Čindraka kao osobe koje su je ometale u radu", saopštila je generalna sekretarka Društva profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) Mila Radulović.

Bivši zvaničnik obavještajnog sektota Zoran Lazović uhapšen je 14. aprila, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a redakcija je dopisnicu poslala da isprati policijske aktivnosti u Orahovici, gdje je njegova porodična kuća. Tom prilikom ona je, kako je rekla, doživjela maltretiranje i vrijeđenje od strane grupe ljudi – posebno Vladana Kovačevića i Sakiba Čindraka.

Novinarka je u izjavi tužiocu, kao i policiji prethodno, rekla da se osjećala ugroženo i nebezbjedno jer su te osobe pokazivale agresiju i fizički joj onemogućavale da obavi radni zadatak, navodi se u saopštenju.

"Ispričala je da je Vladan Kovačević, koji je i lokalni funkcioner u Opštini Bijelo Polje, pokušavao da joj onemogući da snima, da je Sakib Čindrak gurao, ne dozvoljavajući da telefonom snima akciju policije, vijeđajući je i na rodnoj osnovi. Obojica su tvrdila da se nije legitimisala, kao i da je na privatnoj svojini", navodi Radulović.

Novinarka je rekla da je uredno pokazala akreditaciju TV Vijesti kada je stigla, kao i da se nalazila na javnom putu, te okupljene podsjetila da ima pravo da snima događaj koji je od javnog značaja.

"Nakon incidenta, zbog koga nije uspjela da obavi radni zadatak do kraja, novinarka se zbog pretrpljenog straha i stresa obratila ljekaru, nakon što je prethodno dala izjavu u Odjeljenju bezbjednosti", dodaje Radulović.

DPNCG pruža pravnu podršku novinarki Hajdarpašić, pa će advokat Veselin Radulović biti njen pravni savjetnik i pratiti postupak.

"Pravna podrška je omogućena zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije, posredstvom EU Delegacije u Pogorici, a uz partnerstvo DPNCG sa NVO UZOR i njemačkom fondacijom Hans Sejdel", navodi se u saopštenju.

Bonus video: