UIP: Trgovine neće raditi 1., 2. i 5. maja

Iz UIP su istakli da su za nepoštovanje pomenutih obaveza predviđene novčane kazne i zatvaranje objekata za dane u kojima nije dozvoljen rad

10381 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Facebook/ Uprava za inspekcijske poslove
Foto: Facebook/ Uprava za inspekcijske poslove
Ažurirano: 29.04.2024. 14:17h

Svi privredni subjekti, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne mogu obavljati djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

Kako se navodi u saopštenju, shodno članu 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini u dane vjerskih, državnih i drugih praznika trgovina na veliko i trgovina na malo može se obavljati u: apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, sredstava za zaštitu bilja ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za trgovinu na malo u okviru benzinskih stanica, pijacama, štandovima - tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaju robe za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela i skladištima za trgovinu na veliko.

Iz UIP su istakli da su za nepoštovanje pomenutih obaveza predviđene novčane kazne i zatvaranje objekata za dane u kojima nije dozvoljen rad i ovim putem apeluju na privredne subjekte "da poštovanjem propisanih obaveza daju svoj doprinos potpunoj primjeni zakona".

"Pored našeg Call centra 080555555 za prijavu neregularnosti, građanima na raspolaganju tokom prazničnih dana biće i dežurni inspektori", piše u saopštenju.

U nastavku se nalaze kontakt telefoni dežurnih inspektora:

Srđan Simović 068-881-797, Podgorica

Milan Petrović 068-872-715, Podgorica

Jasmina Tuzović 068-808-874, Podgorica

Svetlana Veljić 067-820-525, Bar

Darka Radulović 068-826-546, Bar

Olga Bulatović 067-620-081, Ulcinj

Napomena: U prvoj verziji teksta pisalo je da ni tokom vjerskog praznika pravoslavnog Vaskrsa koji ove godine obuhvata 3. maj (Veliki Petak) i 6. maj (drugi dan Vaskrsa) privredni subjekti ne mogu obavljati djelatnosti. UIP je poslao ispravku saopštenja.

Bonus video: