Svečanom dodjelom sertifikata završen Ljetnji vojni kamp za mlade

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-pukovnik Ljubiša Jokić,pozdravio je učesnike kampa i izrazio zadovoljstvo zbog interesovanja i posvećenosti koju su pokazali tokom prethodne dvije sedmice
85 pregleda 1 komentar(a)
Ljetnji vojni kamp, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ljetnji vojni kamp, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 30.07.2017. 11:16h

Ljetnji vojni kamp za mlade završen je danas svečanom dodjelom sertifikata koje je polaznicima uručio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore general-pukovnik Ljubiša Jokić. Kamp je okupio srednjoškolke i srednjoškolce iz Crne Gore uzrasta od 16 do 18 godina koji su, u periodu od 17. do 30. jula, u jedinicama Vojske Crne Gore u Kolašinu i Pljevljima, sticali znanja i iskustva iz oblasti vojne obuke i upoznali se sa pojedinim segmentima života i rada u Vojsci, kazali su iz Ministarstva odbrane.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-pukovnik Ljubiša Jokić pozdravio je učesnike kampa i izrazio zadovoljstvo zbog interesovanja i posvećenosti koju su pokazali tokom prethodne dvije sedmice kada su imali priliku da nauče određene vještine koje karakterišu vojni poziv.

"Nadam se da ste vidjeli koliko vojni poziv nosi odgovornosti i profesionalizma, koliko znanja i vještina je potrebno da bi se moglo odgovoriti ovom zadatku i na šta sve obavezuje nošenje vojničke uniforme. Nadam se da smo vam pomogli da objektivno sagledate vojni sistem i sve ono što naši pripadnici svakodnevno rade, kao i da smo vas zainteresovali da se prijavite za vojne akademije i da svoj profesionalni životni put vežete za Vojsku Crne Gore “, kazao je general Jokić.

Kako dodaju iz Ministarstva, generalni direktor Direktorata za ljudske resurse Mihailo Volkov čestitao je učesnicima kampa na uspješno završenoj obuci i izrazio zahvalnost što su svojim radom, redom i disciplinom, omogućili da se ovaj projekat uspješno realizuje.

"Siguran sam da je cilj projekta ostvaren i da smo kroz dobro pripremljenu organizaciju i raznolike aktivnosti omogućili da sa sobom ponesete najpozitivnije utiske. Takođe, nadam se da ste učešćem na kampu, razvili timski duh, liderske sposobnosti, vojnička znanja i vještine koje vam inače ne bi bile dostupne, van ovog sistema, a u krajnjem, stekli prijateljstva koja će trajati“, rekao je Volkov.

Ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori, Alison Kemp, iskazala je zadovoljstvo što se prijateljstvo između država gradi na znanju i obrazovanju mladih.

"Čast mi je što ovdje sa Ministarstvom odbrane, kroz ovaj program, nastavljamo da pružamo našu podršku Crnoj Gori. Prijateljstvo sada gradimo na znanju i obrazovanju mladih, pametnih i snažnih ljudi, a to su kvaliteti koji su svojstveni Crnogorcima. Aktivnosti i učinak koji su mladi pokazali jutros je sjajan primjer važnosti timskog rada, hrabrosti i odlučnosti. Ovo su vještine neophodne za život i sigurna sam da će im biti korisne u budućnosti“, poručila je Kemp.

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva za tri najbolja polaznika kampa obezbijedila je učešće u Centru za obuku kadeta u Velikoj Britaniji, a tokom protekle dvije sedmice, navodi se u saopštenju, najbolje rezultate na takmičenjima ostvarili su Isidora Marković iz SMŠ "Vuksan Đukić“ iz Mojkovca (prvo mjesto), Matija Grdinić iz SMŠ "Vuksan Đukić“ iz Mojkovca (drugo mjesto) i Dimitrije Vlahović iz Gimnazija "Stojan Cerović” iz Nikšića (treće mjesto).

"Takođe, za Imrana Nurkovića iz Gimnazije "30. septembar” iz Rožaja i Živka Maraša iz SEŠ ,,Mirko Vešović” iz Podgorice, koji su zahvaljujući ostvarenim rezultatima zauzeli 4. i 5. mjesto, nevladina organizacija PRONA (Montenegrin Science Promotion Foundation) obezbijedila je učešće na Ljetnjoj školi „Planeta u tvojim rukama“ koja će se organizovati na Ivanovim koritima," rekli su iz Ministarstva.

Učesnike kampa obučavali su instruktori za obuku Vojske Crne Gore, a realizovana je sanitetska obuka, topografija i takmičenje u orijentiringu, logorovanje, ishrana i preživljavanje u prirodi, obuka na brzim vodama, alpinistička obuka i druge aktivnosti. Pored ovih obuka, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane, polaznici su imali priliku da se upoznaju sa vojnim pozivom i mogućnostima sticanja statusa profesionalnih vojnih lica.

Bonus video: