Ministarstvo pravde: Izražavamo zadovoljstvo povodom ekstradicije Kneževića

"Ova akcija je rezultat predanog rada i koordinacije između crnogorskih i britanskih pravosudnih organa"

18723 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Ministar pravde Andrej Milović, Foto: Boris Pejović
Ministar pravde Andrej Milović, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo pravde saopštilo je danas izražava zadovoljstvo povodom ekstradicije optuženog predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, kojeg Crna Gora potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka.

"Ova akcija je rezultat predanog rada i koordinacije između crnogorskih i britanskih pravosudnih organa. Neposredno prije donošenja odluke o izručenju, Ministarstvo pravde je dana 28. marta 2024. godine potvrdilo ranije date garancije u pogledu poštovanju ljudskih prava u skladu sa čl. 3 Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, nakon što imenovani bude izručen nadležnim organima Crne Gore. Nakon toga donesena je odluka o izručenju DK Crnoj Gori, o čemu je Britanski Home Office obavijestio MP", saopštili su iz Ministarstva pravde na društvenoj mreži Iks.

Oni su dodali da je današnji ekstradicioni postupak, u pohvalno kratkom roku, sprovoden od strane Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije sa crnogorske strane, i Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije (Home Office) uz podršku Kancelarije oficira za vezu Velike Britanije u Beogradu i Ambasade Velike Britanije u Podgorici, sa druge strane.

"Zahvaljujemo nadležnim institucijama Velike Britanije na njihovoj profesionalnosti i saradnji tokom ovog procesa", poručili su iz Ministarstva pravde.

Objavu Ministarstva pravde je na mreži Iks podijelio i ministar Andrej Milović.

Knežević je danas izručen Crnoj Gori.

Iz Uprave policije (UP) su kazali da se on potražuje radi vođenja više krivičnih postupaka u Crnoj Gori, zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju putem potstrekavanja, zloupotreba ovlašćenja u privredi putem potstrekavanja, stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Knežević je danas "Vijestima" kazao da u Crnu Goru stiže sa plavom torbom i da mnogima nije prijatno što dolazi.

On je 2019. rekao da je nekadašnjem predsjedniku Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću dao novac koji se nalazio u plavoj torbi, što je Đukanović demantovao.

Branilac Kneževića, advokat Zdavko Đukanović kazao je danas "Vijestima" da će Knežević negirati sve optužbe.

Bonus video: