CGO: Svjetski dan slobode medija u Crnoj Gori se obilježava bez napretka u oblasti medija

CGO posebno izražava zabrinutost što najavljene verzije medijskih zakona "neće adresirati neke od gorućih problema, poput stanja u RTCG-u"

3278 pregleda 1 komentar(a)
Obradović, Foto: CGO
Obradović, Foto: CGO

Svjetski dan slobode medija u Crnoj Gori se obilježava bez napretka u oblasti medija, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

Oni su, povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, uputili čestitke svim medijima i zaposlenima u medijima, "uz žaljenje što umjesto sveobuhvatnog unaprijeđenja na polju medijskih sloboda konstatujemo loše stanje na svim nivoima u ovoj oblasti."

"CGO ukazuje da mediji u Crnoj Gori ostaju duboko polarizovani i politizovani. To je dijelom i refleksija društveno-političkih procesa, čime se ograničava priliv objektivnih informacija i dodatno otežava razvoj profesionalnog novinarstva", saopštio je Nikola Obradović, asistent na programima u CGO-u.

Indikatovno je, kaže, da se odnos donosilaca odluka prema medijima ne mijenja – oni koji dođu do pozicija moći, "suprotno javnom interesu, medije nastavljaju da dijele na podobne i nepodobne" i shodno tome im "omogućavaju ili uskraćuju pristup sagovornicima i informacijama, kao i javnim fondovima."

"Crnogorsku medijsku scenu, već tradicionalno, karakterišu brojni problemi - od napada na novinare i medije, sve alarmantnijeg stanja na RTCG-u, finansiranja iz javnih fondova po čudnim kriterijumima, slabe samoregulacije, itd. Takođe, Crna Gora zbog neusaglašenosti medijske regulative ima blokadu kad je riječ o korišćenju određenih fondova EU", rekao je Obradović.

Ističe da CGO posebno izražava zabrinutost što najavljene verzije medijskih zakona neće adresirati neke od gorućih problema, poput stanja u RTCG-u.

"Preciznije, aktuelnom verzijom Nacrta Zakona o RTCG, kojom se predviđa drugačija struktura Savjeta RTCG i strožiji kriterijume njihovog izbora, neće se okončati mandat sadašnjeg saziva, iako bi to bio jedini logičan način da se počne sa rješavanjem problema u toj medijskoj kući. Na apel NVO Ministarstvo kulture i medija nije odgovorilo, a Skupština Crne Gore je, suprotno pozivu civilnog sektora, izvršila izbor dva člana po aktuelnom Zakonu o RTCG, koji će za mjesec ili dva prestati da važi, uključujući i reizbor jednog člana Savjeta koji je dva puta učestvovao u nezakonitom izboru generalnog direktora RTCG, Borisa Raonića", navodi Obradović.

Podsjeća da je Raonić još uvijek na poziciji generalnog direktora uprkos izrečenim pravosnažnim sudskim presudama koje utvrđuju da je to imenovanje nezakonito, kao i mišljenja Agencije za sprječavanje korupcije da Raonić ne ispunjava ni tehničke uslove za izbor na tu funkciju.

Dodaje i da CGO izražava posebnu zabrinutost zbog teških ekonomskih uslova u kojima novinarke i novinari rade, "što ima već ozbiljne posljedice i na nivo samocenzure".

"CGO će nastaviti da medijsku scenu i da ukazuje na loše politike i prakse koje postaju već karakterstika svih vlasti, ali i da kroz svoje programske aktivnosti doprinosi promjenu situacije na bolje. Bez slobode i održivosti medija, fizičke i ekonomske sigurnosti novinara, ali i odgovornog pristupa vlasti, nema ni objektivnog informisanja javnosti niti istinskog demokratskog društva", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: