Marojević: Moja diploma nije kupljena, a već 16 godina čekam posao za stalno

"Bila sam zaprepašćena jer nijesam bila obaviještena o prekidu ugovora, niti sam dobila isti. Takođe, ne postoje pritužbe na moj rad, ni od strane roditelja, ni djece, ni Uprave škole"

27443 pregleda 38 reakcija 33 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Nastavnica engleskog jezika iz Nikšića Ljiljana Marojević, koja deceniju i po radi na zamjenu, a koju su roditelji učenika Osnovne škole „Dušan Bojović“ u nikšićkoj Župi prošle sedmice protestom podržali upućujući apel resornom Ministarstvu da Marojević zaslužuje rješenje na neodređeno, a da se upravo u toj školi konkursom traži nastavnik engleskog jezika, zahvalila se roditeljima, djeci i mještanima Župe što su joj pružili podršku u "nastojanju da se izbori sa dugogodišnjom nepravdom i borbom za stalno zaposlenje ili mogućnošću da bilo gdje na teritoriji Crne Gore dobije priliku da ostvari pravo na zaradu“.

"Njihova podrška, kojom me prepoznaju kao, prije svega, časnu osobu, a zatim i kao pedagoga, jeste značajnija od posla ili stalnog zaposlenja onih koji posao dobijaju preko veze, sa kupljenim diplomama, partijskim zapošljavanjima i rodbinskim vezama. Moja diploma nije kupljena. Ispite sam, nerijetko puta, kao dijete sa sela, izdižući na katunu sa porodicom, spremala pod svjetlošću lampe i šterike. Svih ovih godina, a na zaposlenje čekam već 16 godina, sam bila nepravedno zapostavljena zbog svoje nacionalne pripadnosti i političke nepodobnosti", navodi se u njenom saopštenju za javnost.

Kako je istakla, ni jedan posao na određeno nije odbila, a dešavalo joj se da radi i u mjestima koja su po stotinu i više kilometara udaljena od Nikšića, čak i za „nepunu normu od pet časova, sa minimalnom zaradom koja je više puta iznosila tek toliko da te iste prevoze platim“.

"Smjenjivale su se zamjene od Župe, Nudola, Vitalca, Vilusa, Komana, Broćanca, Golije, Kličeva... kao i prilike da dobijem stalno zaposlenje. Prva prilika za stalno zaposlenje u svojoj školi, 'Dušan Bojović' je bila 2014. godine u područnom odjeljenju Zagrad sa osam časova norme. Nakon mjesec dana rada, sačekao me je otkaz ugovora o radu, sa obrazloženjem tadašnje novoizabrane direktorice 'da su iz Ministarstva javili o licu za dopunu norme'. Ista ne zapošljava na dopunu norme, već osobu bez rješenja i mogućnosti za dopunu. Kako naš narod kaže: Šut se ne bori sa rogatim”, stoji u saopštenju nastavnice engleskog jezika.

Nastavila je, kako ističe da konkuriše gdje god bi se pojavio oglas, od Nikšića, Danilovgrada, Podgorice, Pljevalja, Risna, Herceg Novog, Cetinja...U Nudolu, gdje je počela da radi na zamjenu, ukazala se prilika za posao za stalno, ali je škola ostala bez učenika i zatvorili su je.

"U doba korone, u vrijeme trajanja online nastave, ne dobijam priliku ni kao zamjena raditi u svojoj školi u Župi, već se časovi raspoređuju onima koji već imaju punu normu. Prolaze godine, vlast se mijenja, a sa vlašću i ministarstva. Svakom od njih sam se svih ovih godina obraćala dopisima, zvaničnim e-mailovima, zahtjevima za prijem za razgovor, apelima za pomoć, ali ništa", navodi Marojević.

OŠ Dušan Bojović
foto: Svetlana Mandić

Prošle godine je u školi "Dušan Bojović" radila prvo polugodište, a kada je u drugom polugodištu došla da radi direktorica je "sa čuđenjem pitala zašto je došla, jer ako je nije zvala, znači da više ne radi".

"Bila sam zaprepašćena jer nijesam bila obaviještena o prekidu ugovora, niti sam dobila isti. Takođe, ne postoje pritužbe na moj rad, ni od strane roditelja, ni djece, ni Uprave škole. Razgovor nastavljamo, na njeno insistiranje, u kancelariji sekretara, gdje mi drskim tonom govori kako treba da sam joj zahvalna što me je uopšte angažovala, koliko njih čeka na Birou, pa čak i to da je imala druga koji godinama čeka, a nije ga zvala za zamjenu... Tražim odgovor na pitanje da li joj je naređeno od strane neke političke partije ili pojedinca da me zaposli kao zamjenu, na šta dobijam odgovor: 'Ne, nego preporuke'. Preporuke svih onih u čijim školama sam radila, roditelja i djece, kao dokaz da svoj posao obavljam odgovorno i sa ljubavlju. Direktorica naređuje sekretaru da mi odmah otkuca prekid ugovora o radu, koji dobijam i potpisujem toga dana, a ona uzima dnevnik i odlazi u učionicu", tvrdi Marojević.

Ističe da je direktorica po struci nastavnica engleskog jezika i da je na tu funkciju došla u martu 2022. godine.

"Po školi se već uveliko počinje 'šuškati' o mogućem izboru v.d. direktora i o tome da direktorica želi mjesto nastavnice engleskog jezika za sebe, što i ona sama saopštava Školskom odboru. Njene planove da te nedjelje sebi završi posao, bez konkursa, je osujetila inspekcija, koja dolazi 25. januara, povodom dešavanja u školi i direktorici nalaže da u roku od tri dana od dana dobijanja potvrde o obezbijeđenim finansijskim sredstvima za raspisivanje konkursa, raspiše isti i u daljem roku od sedam dana, obavijesti prosvjetnog inspektora o ishodu preduzetih mjera i radnji. Od 25. januara pa sve do 22. aprila tekuće godine konkurs se ne raspisuje, iako je od 17. novembra 2023. godine radno mjesto upražnjeno. Direktorica angažuje drugu osobu da radi na mjestu na kojem sam ja radila i odradila prvo polugodište. U istoj nedjelji, druga koleginica odlazi na bolovanje, gdje opet mene ne angažuje. Revanšizam u svom najčistijem obliku", naglašava Marojević.

OŠ Dušan Bojović
foto: Svetlana Mandić

Konkurs na neodređeno je raspisan 22. aprila i Marojević se prijavila na isti.

"Odlučna u svojoj namjeri da sebi obezbijedi te časove, kao dokaz da je sve ovo navedeno tačno, direktorica podnosi ostavku na mjesto direktora u vrijeme trajanja konkursa na neodređeno. Isti oni koji su je doveli na tu poziciju joj pomažu da se domogne časova i sebi namjesti radno mjesto. Zahvaljujući NVO 'Mans' i aplikaciji o slobodnom pristupu informacijama, na moj zahtjev dobijam traženi dokument o inspekcijskom nadzoru, gdje su date neistinite izjave koje se mogu lako provjeriti. Toga dana sam ja bila u školi, spremna za čas, naočigled djece i kolega i vannastavnog osoblja, a ne kako je dotična navela, da je tog dana ona otišla da umiri djecu jer nije bilo nastavnika, da je taj nastavnik kog je ona angažovala zamijenio smjene... Pravda za sve nas koji čekamo na zaposlenje godinama. Pravda za diplome koje nijesu kupljene. Pravda za naše neostvarene snove, neformirane porodice, prazne džepove. Pravda za dostojanstvo profesije", zaključila je Marojević.

Bonus video: