Podgorička URA odgovorila: DPS je družina suženog uma, a džinovske pohlepe

„Dok njihovi korumpirani odbori gube vlast u svim gradovima u kojima se održavaju izbori, oni se još svađaju među sobom, zbog toga što je kolač sve manji a nervoza sve veća. Od Vlade i Rektorata, do same podgoričke lokalne uprave - gradonačelnika i direktora Vodovoda"
13 komentar(a)
Blok 5, Foto: URA
Blok 5, Foto: URA
Ažurirano: 29.07.2017. 14:23h

Svi se sjećamo dobro poznate izjave predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, koji je jednom prilikom rekao da je „logika lopova“ takva da „lopov uvijek sumnja da su svi oko njega lopovi“. Nismo sigurni da li je u tom trenutku mislio na sebe, ili na brojne članove svoje partije - čiju kleptokratiju i ponašanje je decenijama mogao studiozno proučavati, ali vidimo da se ista logika projektuje i na učestalo izgovaranje neistina, odgovorili su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA, na jučerašnju reakciju Demokratske partije socijalista (DPS).

"Gospodo iz DPS-a, ukoliko ste već Vi navikli da govorite neistine na svakom koraku a da istinu koristite isključivo po (izuzetnoj) potrebi, nemojte misliti da smo i mi nalik Vama. Mi govorimo jezikom činjenica, koje je lako provjeriti, a koje nabolje oslikavaju stepen Vaše nesposobnosti i neodgovornosti"

,

Juče je, nakon višemjesečne intezivne terenske i medijske kampanje pokreta URA, koja je bila usmjerena protiv izgradnje solitera „Milenijum“ od 25 spratova u Bloku 5, gradonačelnik Podgorice javno obećao da se „za vrijeme njegovog mandata, taj soliter neće graditi“.

URA je tada kazala da je zadovoljna što se odustalo odizgradnje solitera ali da „ne vjeruje na časnu riječ gradonačelnika, poučenanegativnim iskustvima oko solitera pored hotela „Podgorica“, dok su u DPS-u takvu reakciju ocijenili neosnovanom.

URA ukazuje da su javne izjave najviših funkcionera DPS-a, koji su kazali da bi „u procesu urbanog planiranja bilo opasno, ukoliko bi se dominantno slušao glas građana Podgorice“ same po sebi dovoljno opasne, jer „otkrivaju puni autokratski karakter vlasti, koja je kipi od nervoze zbog svih problema sa kojima se suočava“.

„Dok njihovi korumpirani odbori gube vlast u svim gradovima u kojima se održavaju izbori, oni se još svađaju među sobom, zbog toga što je kolač sve manji a nervoza sve veća. Od Vlade i Rektorata, do same podgoričke lokalne uprave - gradonačelnika i direktora Vodovoda. Međutim, građanima Podgorice - koji finansiraju rad lokalne uprave - niko ne može zabraniti da se pitaju. Naše „Pravo na grad“ je ujedno i naša kolektivna moć nad urbanim planiranjem“, ukazali su u pokretu URA.

URA ističe da odustajanje od izgradnje solitera jeste „pobjeda razuma nad gladnim kapitalom“, ali i da „bez suštinske promjene načina funkcionisanja lokalne uprave - ne postižemo ništa“.

„Dok god građani ne postanu ključni faktor urbanog planiranja, ali i ukupnog kreiranja lokalnih politika, planiranje prostora i razvoj grada će ostati oktroisano pravo korumpiranih političkih elita i bogatih investitora. Takvo stanje se, što prije, mora mijenjati“, ukazali su u podgoričkom odboru pokreta URA.

U tom odboru najavljuju nastavak intezivnih aktivnosti jer je „problema poput solitera „Milenijum“ u Podgorici i previše“, naglašavajući da svaki urbani i ruralni dio Glavnog grada zaslužuje posebnu pažnju.

„Građani moraju preuzeti stvari u svoje ruke. Instalirana rukovodstva Mjesnih zajednica (MZ), koja su postavljena od strane gradonačelnika - a ne birana na zborovima građana, nisu niti mogu biti kvalitetan kanal komunikacije sa nadležnim organima grada. Oslobađanje mjesnih zajednica i njihovo valjano funkcionisanje bi morao biti prvi i suštinski najvažniji korak ka ostvarivanju osnovog prava građana - da se pitaju kako se troši njihov novac“, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Bonus video: