Otvorena manifestacija “Med, hrana i lijek” u Bijelom Polju

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić je kazao da u Crnoj Gori ima 2.080 registrovanih pčelara i 61.800 košnica
192 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2017. 15:20h

Bijelo Polje Tridesetak pčelara iz više gradova Crne Gore i Srbije izložili su juče u gradskom parku med i pčelarske proizvode, na jednodnevnoj manifestaciji ,,Med - hrana i lijek.”

Predsjednik pčelarske organizacije “Pčelar” Vladimir Šebek je kazao da je manifestacija organizovana kroz projekat sa Zlatibarskim okrugom Arilja, Zlatobira i Kraljeva, u okviru prekogranične saradnje "Pčelarstvo bez granica", a finansirana je sredstvima Evropske unije.

“Pčelarstvo u Bijelom Polju ide uzlaznom linijom I broj 140 članova. Veliku pažnju posvećujemo edukaciji pčelara i uključivanju što većeg broja mladih ljudi. Kroz projekat prekogranične saradnje radimo na unapređenju znanja, poboljšanju konkurentnosti u proizvodnji pčelinjih proizvoda, očuvanju kvaliteta i poboljšanju zdravstvene ispravnosti proizvoda, ali i podizanju stručnosti i znanja u proizvodnji zdrave hrane," kazao je Šebek.

Sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj Džafer Gusinjac je kaao da je ova manifestacija prilika da afirmaciju pčelara iz Bijelog Polja i šire.

“Pčelari su dokazali da je bavljenje pčelarstvom unosan posao, od kojeg se može dopuniti kućni budzet ili ostvariti glavni porodični prihod“, kazao je Gusinjac, najavljujući još veću podršku lokalne samouprave.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić je kazao da u Crnoj Gori ima 2.080 registrovanih pčelara i 61.800 košnica.

On je istakao da je kroz projekat „Pčelarstvo bez granica", za 40 mladih pčelara iz Bijelog Polja, Berana i Pljevalja dodijeljeno po deset pčelinjih društava, kako bi započeli posao u pčelarstvu.

Uz pčelarske proizvode izložena je literature za pčelarstvo, ljekovito bilje i razni preparati za njegu kože na bazi meda a građani su mogli da degustiraju med.

Za Milanku Cicu Čabarkapu ovakve manifestacije su odlična prilika za promociju i prodaju pčelinjih proizvoda.

“Pčelarstvo se bavim četiri decenije a uz med potpuno prirodno ide i prodaja ljekovitog bilja”, kazala je Cica.

Niko i Fatma Jejna su u BIjelo Polje stigli iz Prijepolja.

“Ovo je odlična manifestacija. Pčelarstvom se bavi moj suprug poslednjih 5 godina u čemu mu pomažem kad god stignem”, kazala je Fatma.

Bjelopoljac Murat Idrizović je u pčelarstvu tri i po decenije.

“Ovo je veoma lijep ali i zahtjevan posao. Baviti se pčelarstvom može samo neko ko voli taj posao. Nije lako seliti društva po tri četiri puta godišnje, je kako kažu “med rađa na točkovima”, kazao je on.

Predsjednik Udruženja pčelara Mojkovac Milija Madžgalj je kazao da poslije oko dvije decenije bavljenja pčelarstvom danas ima oko 100 društava. Ova godina nije bila naklonjena pčelarima što je dovelo do slabijeg roda”, kazao je Madžgalj.

Galerija

Bonus video: