Privatnici zarađuju od škola u prirodi, državna odmarališta propadaju

Za jedno dijete, za školu u prirodi tokom aprila, tri noćenja koštala su oko 200 eura

31806 pregleda 304 reakcija 23 komentar(a)
Odmaralište na Ivanovim koritima, Foto: BORIS PEJOVIC
Odmaralište na Ivanovim koritima, Foto: BORIS PEJOVIC

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija nije nadležno za program Škola u prirodi, osim kad je u pitanju organizacija te aktivnosti za učenike sedmih razreda. I jedino se za sedmake novac za školu u prirodi opredjeljuje budžetom, a djeca su tokom tih dana smještena na Ivanovim koritima, u odmaralištu “Lovćen-Bečići”, čiji je osnivač Vlada Crne Gore.

Za učenike nižih i one iz starijih razreda, školu u prirodi plaćaju roditelji, po cijenama koje su, više se puta čulo i od roditelja i iz organizacija civilnog društva, previsoke.

Cijena je, kaže Kristina Mihailović iz Udruženja “Roditelji”, i jedan od mogućih razloga zbog kojih se škola u prirodi ne organizuje u dijelu države - na sjeveru.

“Jedan dio zemlje, posebno na sjeveru, uopšte ne organizuje škole u prirodi, vjerovatno i zbog toga što im je to finansijski vrlo neizvodljivo”, kazala je ona “Vijestima”.

Šta je škola u prirodi

Škola u prirodi je poseban vid cjelodnevno organizovanog vaspitno-obrazovnog rada koji se odvija u prirodnoj sredini, van mjesta stanovanja učenika, piše u dokumentu koji je 2017. izradio Zavod za školstvo (“Smjernice za izradu programa i organizaciju škole u prirodi”).

“Kroz integrisanu nastavu više nastavnih predmeta i aktivnim učenjem u prirodnom okruženju, kao i sportskim, zabavnim i kreativnim aktivnostima, u školi u prirodi se ostvaruju ciljevi obaveznih i izbornih nastavnih predmeta i vannastavnih aktivnosti. Višednevni boravak učenika van mjesta stanovanja, u organizaciji škole, koji nije u funkciji realizacije nacionalnog kurikuluma i nastavnog plana i programa ne smatra se školom u prirodi”, navode autori u tom priručniku.

Edukacija upitna, cijena visoka

Iz Udruženja “Roditelji” i ranije su više puta govorili da se program škole u prirodi svodi na zabavu i druženje, više nego na edukaciju.

Osim toga kako je škola u prirodi organizovana sadržajno, komentariše se i cijena smještaja - za školu u prirodi koja je organizovana tokom aprila, za jedno dijete, za tri noćenja, trebalo je izdvojiti oko 200 eura. Poređenja radi, sedmodnevni odmor u odmaralištu na Veruši, do prije dvije godine, koštao je skoro 70 eura manje.

Za jedne nadležni, za druge se ne pitaju

“Vijesti” su resoru prosvjete nedavno uputile pitanja u vezi sa organizacijom škola u prirodi, konkretno u vezi sa tim da li je moguće da se one, ne samo za učenike VII razreda, već i za ostale, organizuju u objektima javnih ustanova, kao što su JU “Lovćen-Bečići” i JU Dječji savez Podgorica.

Pored ostalog, upitani su da li bi, u slučaju da se škole u prirodi organizuju u objektima koji su u vlasništvu države, pa i na komercijalnoj osnovi, boravak djece bio jeftiniji u odnosu na ponudu privatnog smještaja, kao i šta nudi privatni smještaj, a da to ne može neka od javnih ustanova...

Nakon renoviranja, spremni za tržišnu utakmicu: Odmaralište na Veruši
Nakon renoviranja, spremni za tržišnu utakmicu: Odmaralište na Verušifoto: Facebook/dječje Odmaralište Veruša

Osim da to nije njihova nadležnost, iz resora prosvjete odgovorili su još samo o projektu “Cetinje - jedna priča”, koji se realizuje od 2014. godine.

“Školu u prirodi organizuju osnovne škole u skladu sa godišnjim programima rada obrazovno-vaspitne ustanove i programom organizacije škole u prirodi uz saglasnost Savjeta roditelja. Za organizovanje škole u prirodi obrazovno-vaspitne ustanove objavljuju javni poziv. Postupak izbora agencije, preko koje će se realizovati škola u prirodi, je u nadležnosti škole”, kazali su iz resora prosvjete koji vodi Anđela Jakšić Stojanović. Kako su dodali, “obrazovno-vaspitne ustanove su autonomne u organizovanju škole u prirodi”. “A svim eventualnim nepravilnostima u procesu organizovanja mogu se baviti nadležne institucije. Dakle, organizacija škole u prirodi nije u nadležnosti Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija”, piše u odgovoru. Ipak, resor prosvjete nadležan je za školu u prirodi za sedmaše.

“Kada je u pitanju projekat ‘Cetinje - jedna priča’, on jeste u nadležnosti Zavoda za školstvo i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Za realizaciju ovog projekta, budžetom je opredijeljeno 511.830 eura. U programu će učestvovati svi učenici sedmog razreda iz 164 osnovne škole”, rekli su iz resora Jakšić Stojanović.

Dodali su i da je taj projekat podržan i od Ministarstva kulture, Prijestonice Cetinje i Nacionalnih parkova, da “ima za cilj da kod djece probudi zainteresovanost i želju da se upoznaju sa istorijom, kulturom i tradicijom Crne Gore”.

“Da razviju svijest o tradiciji, nacionalnom, kulturnom i jezičkom identitetu, kao i osjećaj pripadnosti zajednici. Kroz njega se učenici, takođe, upoznaju i sa raznovrsnošću ekosistema dva nacionalna parka (Lovćen i Skadarsko jezero). Učenje kroz igru, u velikoj prirodnoj laboratoriji, podstiče ekološku svijest naših učenika/ca, razvija ljubav prema prirodi i podiže svijest o značaju održivog razvoja”, piše u odgovoru.

Kapaciteti javnih ustanova

U sastavu Javna ustanove “Lovćen Bečići” su Rekreativno-edukativni centar “Lovćen”, Hotel “Ivanov konak”, depadans “Palac” i dječje odmaralište u Rafailovićima.

Rekreativno-edukativni centar “Lovćen” na Ivanovim koritima, kako piše na vabsajtu, ima 13 poluapartmana, 20 trokrevetnih i 18 četvorokrevetnih soba, restoran, kafeteriju, tri učionice, salu za sastanke do 35 mjesta, diskoteku, ljetnju pozornicu, ljekarsku ambulantu.

Dječje odmaralište u Rafailovićima raspolaže sa 250 ležajeva u višekrevetnim sobama, restoranom i TV salom.

Hotel “Ivanov konak”, površine 500 kvadratnih metara, raspolaže sa pet studio apartmana i dvije dvokrevetne sobe sa sopstvenim terasama.

Depadans “Palac”, ljetnjikovac Kralja Nikole i njegove familije, površine 360 kvadrata, ima dva salona, biblioteku crnogorske literature, dva apartmana površine 70 i 60 kvadrata na prvom spratu i četiri u potkrovlju.

Iz JU “Lovćen-Bečići” nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o cijenama njihovih usluga.

Među javnim ustanovama, gdje su raspuste provodile generacije, je i Dječje odmaralište na Veruši, u sklopu JU za brigu o djeci “Dječji savez” Podgorica, čiji je osnivač Glavni grad.

Odmaralište, međutim, nije otvarano tokom prošle i ove godine.

“Razlozi su više nego objektivni, imajući u vidu da se pažljivo priprema ozbiljan finansijsko-projektni zahvat, koji će boravak djece učiniti mnogo kvalitetnijim i udobnijim, a podrazumijevaće gradnju dva nova paviljona, kao i potpuno novi vodovodni sistem, kako bi trajno bilo riješeno kvalitetno snabdijevanje odmaralište vodom. Nakon ovih investicija bićemo potpuno spremni da po pitanju organizovanja škola u prirodi uđemo u tržišnu utakmicu sa ostalim zainteresovanim subjektima”, rekao je “Vijestima” direktor Aleksandar Milošević.

Odmaralište na Veruši nalazi se u podnožju planine Kom, na 1.200 metara nadmorske visine, udaljeno 45 kilometara od Podgorice.

“Naši trenutni kapaciteti su 140 ležajeva, i funkcionišemo na principu punog pansiona, tri obroka, sa prevozom, hranom, obezbjeđenjem, animatorima... Posljednja ljetnja sezona je koštala 135 eura, po djetetu. U ovu cijenu je bilo uračunato sve gore nabrojano”, rekao je on.

Milošević je prokomentarisao i aktuelne cijene škola u prirodi.

“Aktuelne cijene škola u prirodi o kojima možemo čitati u medijima apsolutno su neprimjerene društvenom i ekonomskom trenutku koji svi živimo”, rekao je on.

Boravak u državnim odmaralištima, pomoć i za njih

Iz Udruženja “Roditelji” nemaju dilemu da bi trebalo razmišljati u pravcu da bi za smještaj djece tokom škole u prirodi trebalo iskoristiti kapacitete koje nude odmarališta u vlasništvu države, odnosno lokalne samouprave.

“Više puta je predlagano da se bivša odmarališta, na način kako bi odgovaralo i organizaciji škola u prirodi, ali i nekih drugih sadržaja za djecu, urede, izgrade, da se opredijele neki novci za to, i da se koriste u te svrhe. To kako je bilo nekad, sigurno je bolje nego što je to slučaj sada. I sama poruka koja se slala bila je drugačija, u odnosu na samu svrhu, konkretno, škola u prirodi, koje su se pretvorile u ljetovanje djece, odnosno neke sadržaje koji apsolutno nemaju veze sa školama u prirodi”, kazala je Kristina Mihailović.

Svjesna je, dodaje, da kapaciteti nisu dovoljni da bi se zadovoljile potrebe škola i djece, napominje da značajan broj djece i ne učestvuje u tim aktivnostima, da se škola u prirodu uopšte ne organizuje na sjeveru, “vjerovatno i zbog toga što im je to finansijski vrlo neizvodljivo”.

“Ovako bi se na neki način jedan dio djece barem tokom cijele godine organizovao da može da ode, i to bi omogućilo možda i dugoročno neka dodatna ulaganja u te objekte, koji bi mogli da se koriste i upotrebljavaju upravo za te svrhe. Mislim da tu možemo da govorimo o nekoliko lokacija, da se napravi neka procjena i da se u skladu sa tim, škole mijenjaju, da nekad neko bude na moru, neko na planini, ali da svrha bude ispunjena”, poručila je ona.

Smještaj i za djecu na hraniteljstvu, korisnike materijalnog...

Javne ustanove za odmor i rekreaciju, kao što je JU “Lovćen-Bečići”, pored ostalog, obavljaju i poslove odmora i rekreacije za dijete korisnika materijalnog obezbjeđenja, dijete smješteno u ustanovu ili na porodičnom smještaju-hraniteljstvu i dijete za koje se usljed posebnih okolnosti i socijalnog rizika procijeni da mu je potreban ovaj oblik socijalne zaštite.

Prema podacima iz Izvještaja o radu Ministarstva rada i socijalnog staranja za 2023, u toj godini, to pravo koristilo je 1.963 djece.

Za te namjene, lani je opredijeljeno ukupno 343.525,50 eura, za troškove smještaja djece, vaspitača i roditelja kao pratilaca djece. Godinu ranije, za iste namjene opedijeljeno je 13,5 hiljada eura više. U izvještaju za 2022. nije naveden i broj korisnika.

Smještaj se organizuje i tokom ljeta i tokom zime.

Bonus video: