Proizvod domaće pameti i vještina

Kreirano prvo u Crnoj Gori vatrogasno tehničko vozilo sa opremom za spasavanje iz ruševina

3108 pregleda 8 komentar(a)
Vatrogasno vozilo, Foto: Luštica Bay
Vatrogasno vozilo, Foto: Luštica Bay

Kao proizvod domaće pameti i zanatskih vještina, u Crnoj Gori je napravljeno prvo domaće tzv. tehničko vatrogasno spasilačko vozilo.

Riječ je o vozilo sa opremom spasavanja iz ruševina koje je projektovao stručni tim za hitne intervencije kompanije Luštica Development iz Tivta, a proizvedeno je od crnogorske kompanije Wir Metaloprerada iz Podgorice. Vozilo koje se temelji na tehničkoj osnovi furgona “renault traffic” je od prije desetak dana u službi multifunkcionalne operative u turističkom rizortu Luštica Bay kod Tivta. Istovremeno, to vozilo i ostali efekti Službe za vanredne situacije Luštice Bay, su i podrška lokalnoj zajednici u eventualnim vanrednim situacijama koje prelaze granice tog turističkog grada na obali zaliva Trašte.

“Vozilo je namijenjeno za spasavanja iz ruševina, za spasavanja sa visina i dubina, evakuaciju uz pomoć evakuacionog jastuka, posjeduje i branu za sprječavanje poplava, reflektore velikog kapaciteta, kamere za spasavanje, dron sa termovizijom i niz druge opreme”, kazao je mr Zoran Barbić, menadžer za hitne intervencije u kompaniji Luštica Development, koji je ujedno i idejni tvorac i projektant prvog ovakvog vozila konstruisanog u Crnoj Gori.

“Bezbjednost svih vlasnika nekretnina i gostiju na destinaciji Luštica Bay je prioritet i menadžment kompanije ulaže značajne finansijske, infrastrukturne i operativne resurse za istu, koja je ujedno i podrška u slučaju potrebe za sinergijskim djelovanjem u svim vanrednim situacijama u lokalnoj zajednici Tivta i Boke Kotorske”, naglasio je Barbić.

To je prvo vatrogasno vozilo projektovano i izrađeno u Crnoj Gori koje je dobilo sertifikat Mašinskog fakulteta, kao najviše institucije u ovom segmentu djelovanja u Crnoj Gori. Takođe, vozilo je opremljeno savremenim alatima iz oblasti zaštite i spasavanja, od kojih su neki alati jedine te vrste u Crnoj Gori.

To je, kako je saopšteno iz kompanije, sedmo specijalno vozilo u sastavu tima Luštica Bay za hitne intervencije.

Bonus video: