Mediji i NVO da prijave projekte za program malih grantova

Program je, kako se navodi, organizovan u dvije cjeline, od kojih je prva podrška za regionalne projekte u visini 30 hiljada do 40 hiljada eura po projektu, a druga - podrška za nacionalne projekte u visini od pet hiljada do deset hiljada eura po projektu
0 komentar(a)
štampač, papir, Foto: Shutterstock
štampač, papir, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.07.2017. 16:02h

Hrvatsko novinarsko društvo, u saradnji s partnerskim organizacijama među kojima je i Sindikat medija Crne Gore, pozvalo je nevladine organizacije iz regiona koje se bave zaštitom ljudskih prava da se prijave na program malih grantova “Zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu”.

Kako je saopšteno iz Sindikata Medija, organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Srbije pozvane su da se za finansijsku podršku prijave u partnerstvu s novinarima, njihovim udruženjima, sindikatima, mrežama i medijskim organizacijama.

Iz Sindikata su kazali da Konkurs ima dva prioriteta - podrška projektima koji se bave problemima i preprekama na koje nailaze novinari izloženi različitim vrstama pritisaka, i podrška projektima koji su usmjereni na pritiske kojima su izloženi aktivisti za ljudska prava u pogledu slobode izražavanja.

„Ukupna vrijednost programa malih grantova je 267 hiljada eura“, kaže se u saopštenju.

Program je, kako se navodi, organizovan u dvije cjeline, od kojih je prva podrška za regionalne projekte u visini 30 hiljada do 40 hiljada eura po projektu, a druga - podrška za nacionalne projekte u visini od pet hiljada do deset hiljada eura po projektu.

Zavisno od kvaliteta prijava, planira se dodjela 15 grantova – pet većih regionalnih i deset manjih za nacionalne projekte, a aplikanti su u obavezi da projekat kofinansiraju sa deset odsto ukupne vrijednosti granta koji dobiju.

„Regionalni grantovi namijenjeni su mreži koju moraju činiti organizacije iz najmanje tri zemlje Zapadnog Balkana, koje su učesnice projekta. Nosioci projekta moraju biti nevladine organizacije, čiji partneri moraju biti ili mediji ili grupe novinara“, kaže se u sopštenju.

Konkurs je otvoren od 25. jula do 31. avgusta u ponoć, kada ističe rok za prijave.

Konkursna dokumentacija - smjernice, prijavni obrazac i obrazac budžeta nalaze se na web stranici projekta http://safejournalists.net.

Radni jezik konkursa je engleski, što podrazumijeva da su konkursna dokumentacija, komunikacija sa onima koji žele da konkurišu i projektne prijave na engleskom jeziku.

Konkurs sprovodi Hrvatsko novinarsko društvo u sklopu projekta “Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara” zajedno sa partnerima - Sindikatom medija Crne Gore i novinarskim udruženjima iz Srbije (NUNS), BiH (BHN), Kosova (AGK) i Makedonije (ZNM), uz finansijsku podršku Evropske komisije (IPA) i sufinansiranje Ureda za udruge Vlade Hrvatske.

Kako su pojasnili iz Sindikata medija, pitanja o uslovima konkursa mogu se postaviti do 10. avgusta, na email adresu mediafreedom.smallgrants@solidarna.hr na koju se šalju i projektne prijave.

„Rezultati konkursa će biti objavljeni 20. septembra na web stranici projekta http://safejournalists.net gdje će mjesec ranije (20. avgusta) biti objavljeni i svi odgovori na postavljena pitanja o konkursu. Tehničku pomoć u sprovođenju konkursa pruža Zaklada Solidarna“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: