U ponedjeljak naknadni konkurs za upis u srednje škole

Veljko Tomić, direktor diektorata u Ministarstvu prosvjete poručio je da učenike treba usmjeravati na zanimanja za koja imaju afiniteta i koja su tražena
97 pregleda 0 komentar(a)
Škola
Škola
Ažurirano: 28.07.2017. 14:55h

Naknadni konkurs za upis u srednje škole biće raspisan u ponedjeljak, 31. jula, kazali su iz Ministarstva prosvjete i napomenuli da u svim opštinama u Crnoj Gori ima dovoljno mjesta.

Ministarstvo prosvjete je, dodaju, obezbijedilo i mjesečne stipendije od 70 eura za svršene osnovce koji odluče da upišu neko od stručnih deficitarnih zanimanja i pritom ispunjavaju uslove stipendiranja. Prvi konkurs je bio raspisan u maju.

"Ministarstvo će, usljed značajnog interesovanja, i u avgustu raspisati naknadni konkurs za 43 stipendije za deficitarna zanimanja, i to: kuvare u Baru, kuvare i konobare u Budvi, montere telekomunikacionih sistema u Bijelom Polju, i vodoinstalatere i keramičare u Podgorici. Stipendije koje su predviđene za naknadni konkurs su kako slijedi: Bar – kuvar deset stipendija; Bijelo Polje – monter telekomunikacionih sistema – deset stipendija; Budva - konobar deset stipendija i kuvar deset stipendija. Biće ponuđene još tri stipendije kao dopuna do kvote koja nije ispunjena u prethodnom konkursu i to: Podgorica - vodoinstalater dvije i keramičar jedna stipendija," navode u saopštenju.

Veljko Tomić, direktor diektorata u Ministarstvu prosvjete poručio je da učenike treba usmjeravati na zanimanja za koja imaju afiniteta i koja su tražena.

“Svjesni značaja stručnog obrazovanja, kao i potrebe da se naši mladi podstiču da biraju ona zanimanja za koja imaju i afiniteta i koja su tražena, odlučili smo se za ove podsticaje. Onda kada budemo shvatili da je taj izbor jedna od najvažnijih odluka u životu i da mu zato djeca ne smiju pristupati sa predrasudama prema stručnom obrazovanju, naše tržište će izgledati mnogo drugačije,” kazao je Tomić.

Konkursi će biti objavljeni na sajtu Ministarstva prosvjete www.mps.gov.me.

Bonus video: