MRSS: Asistenti za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma biće angažovani kroz pilot projekat

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je istakla važnost sprovođenja aktivnosti na zakonit način u cilju prevencije vršnjačkog nasilja u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama, čime će se unaprijediti bezbjednost djece.

5254 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MRSS
Sa sastanka, Foto: MRSS

Asistenti za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori biće angažovani kroz pilot projekat koji će se implementirati od septembra 2024. do juna 2025. godine, saopšteno je danas iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS).

U saopštenju se navodi da je to dogovoreno na sastanku ministarke prosvjete, nauke i inovacija Anđele Jakšić Stojanović i ministarke rada i socijalnog staranja Naide Nišić sa predstavnicima polaznika programa "Asistenti za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno - vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori".

"Sagovornici su se saglasili da projekat bude sproveden preko Zavoda za zapošljavanje i da će nosilac projekta biti Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija uz podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja", ističe se u saopštenju.

Jakšić Stojanović je istakla važnost sprovođenja aktivnosti na zakonit način u cilju prevencije vršnjačkog nasilja u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama, čime će se unaprijediti bezbjednost djece.

Nišić je upoznala polaznike da će za sve kandidate koji se odluče da učestvuju u projektu biti organizovano psihološko testiranje, imajući u vidu da će se projekat sprovoditi po školama u Crnoj Gori.

"Vjerujemo da će se ovim projektom unaprijediti bezbjednost u školama, što je jedan od problema koji je, nažalost, sve prisutniju u obrazovnom sistemu", rekli su iz MRSS.

"Vijesti" su 10. maja objavile da je država obučila više od 45 osoba za sprečavanje nasilja i vandalizma u školama, ali da oni do danas nijesu dobili priliku da to znanje i upotrijebe.

Bonus video: