IA uputio skupštinskim odborima inicijativu za zajedničko saslušanje na temu javnih nabavki u zdravstvu

„Cilj saslušanja je da se od svih relevantnih aktera dobije više informacija, a naročito u svjetlu navoda o obesmišljenosti postupka javnih nabavki ljekova zbog ograničenog broja ponuđača u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju

1412 pregleda 0 komentar(a)
Institut alternativa, Foto: Institut alternativa
Institut alternativa, Foto: Institut alternativa

Institut alternativa (IA) uputio je skupštinskim odborima za ekonomiju, finansije i budžet i zdravstvo, rad i socijalno staranje inicijativu za zajedničko saslušanje na temu javnih nabavki u zdravstvu.

Iz IA su saopštili da je danas, na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, predsjednik tog skupštinskog tijela Mirsad Nurković upoznao članove Odbora sa tom inicijativom.

Navodi se da je predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Dražen Petrić istakao da će u komunikaciji sa Nurkovićem dogovoriti detalje organizovanja saslušanja.

„Cilj saslušanja je da se od svih relevantnih aktera dobije više informacija, a naročito u svjetlu navoda o obesmišljenosti postupka javnih nabavki ljekova zbog ograničenog broja ponuđača u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Iz IA su rekli da je neposredan povod za saslušanje, između ostalog, što se, prema medijskim navodima, na osnovnoj, doplatnoj i listi ljekova sa posebnim režimom, a koji idu na teret Fonda za zdravstvo (FZO), nalazi 906 brendiranih medikamenata.

Kako su kazali, navodno je čak za 92 odsto tih ljekova zastupnik ili ovlašćeni distributer "Glosarij", sa firmama kćerkama "Glosarij CD" i "Medica".

Iz IA su podsjetili da je Međunarodni monetarni fond (MMF) u posljednjem izvještaju za Crnu Goru ukazao na neke od problema u ovoj oblasti, odnosno da je potrebno unaprijediti efikasnost potrošnje u zdravstvenom sektoru, kao i da je važno da se ograniče farmaceutski rashodi, koji su dostigli 2,5 odsto BDP-a u 2022. godini.

Iz te nevladine organizacije su kazali da je prije više od deceniju održano zajedničko konsultativno saslušanje tih odbora, ali da je nažalost izostao zaključak, odnosno zajednički izvještaj sa preporukama za rješavanje problema.

„IA apeluje da saslušanje bude organizovano uz kvalitetnu pripremu koja će omogućiti da se artikulišu jasne preporuke za promjenu politika, propisa i praksi u ovoj oblasti“, poručili su iz IA.

Iz te NVO su dodali da stoje na raspolaganju poslanicima i službi Skupštine u pogledu podataka o budžetskoj potrošnji i sklopljenim ugovorima za nabavke.

Bonus video: