Osama Makavi Kogali novi šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru

Prije dolaska u Crnu Goru, Kogali je bio šef predstavništva UNICEF-a u Omanu, zamjenik šefa predstavništva UNICEF-a u Iraku, regionalni koordinator za vanredne situacije u Regionalnoj kancelariji UNICEF-a za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, glavni koordinator UNICEF-a za vanredne situacije u Pakistanu...
191 pregleda 0 komentar(a)
Osama Makavi Kogali, Foto: Unicef
Osama Makavi Kogali, Foto: Unicef
Ažurirano: 28.07.2017. 10:38h

Osama Makavi Kogali danas počinje svoj mandat kao treći šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Kogali ima 25 godina međunarodnog iskustva u UNICEF-u.

"Radujem se što ću predvoditi UNICEF u Crnoj Gori narednih godina. Takođe, radujem se saradnji sa svim partnerima na unapređenju prava djece u Crnoj Gori. Nastavićemo da zastupamo prava sve djece, a naročito one kojoj je pomoć najviše potrebna: djece sa smetnjama u razvoju, djece bez roditeljskog staranja, djece koja žive u siromaštvu i one koja su u kontaktu sa zakonom", naveo je Kogali tokom svog prvog radnog dana u Crnoj Gori.

Prije dolaska u Crnu Goru, Kogali je bio šef predstavništva UNICEF-a u Omanu, zamjenik šefa predstavništva UNICEF-a u Iraku, regionalni koordinator za vanredne situacije u Regionalnoj kancelariji UNICEF-a za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, glavni koordinator UNICEF-a za vanredne situacije u Pakistanu... Kao državljanin Sudana, Kogali je 1992. godine počeo da radi za UNICEF u Sudanu. Magistar je ekonomskih nauka.

Kogalija je imenovao izvršni direktor UNICEF-a Entoni Lejk, nakon konsultacija sa Vladom Crne Gore.

"UNICEF će nastaviti da radi u partnerstvu sa nadležnim organima na nacionalnom i lokalnom nivou, sa civilnim društvom, medijima, privatnim sektorom, međunarodnom zajednicom, djecom i roditeljima kako bi se svakom djetetu obezbijedilo srećno, zdravo i bezbjedno djetinjstvo, kao i prilike za ostvarenje punog potencijala", istakao je Kogali.

UNICEF je u Crnoj Gori fokusiran na rješavanje uzroka nejednakosti u ostvarivanju prava djeteta, sa posebnim fokusom na dječake i djevojčice pogođene siromaštvom, nepovoljnim iskustvima i društvenom isključenošću.

Programske intervencije i inovacije UNICEF-a pružaju podršku tekućim reformama kako bi se osigurala njihova usaglašenost sa najnovijim globalnim i naučnim saznanjima o razvoju djeteta.

Program rada UNICEF-a za djecu u Crnoj Gori posebno je usmjeren na razvoj u ranom djetinjstvu kako bi se svakom djetetu osigurao najbolji mogući početak života, kao i na socijalnu i dječiju zaštitu i kvalitetno obrazovanje kako bi se svakom djetetu obezbijedilo znanje, vještine i mogućnosti da odraste u srećnog, produktivnog i odgovornog građanina/ku XXI vijeka.

Bonus video: