Stijepović: Na prostoru Bloka V neće biti gradnje solitera "Milenijum"

Skupština Glavnog grada odbila je da se na današnjoj sjednici raspravlja o inicijativi GP URA za stavljanje van pravne snage odluke o izmjenama i dopunama DUP-a "Blok 5 – dio" i brisanje solitera "Milenijum" iz planske dokumentacije
80 pregleda 7 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slavoljub Stijepović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.07.2017. 11:33h

Planirani soliter "Milenijum" od 25 spratova neće se graditi u Bloku pet za vrijeme mandata gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

Gradonačelnik je na sjednici Skupštine Glavnog grada kazao da se na tom prostoru neće "mrdnuti nijedna travčica", a kamoli graditi soliter.

Skupština Glavnog grada odbila je da se na današnjoj sjednici raspravlja o inicijativi GP URA za stavljanje van pravne snage odluke o izmjenama i dopunama DUP-a "Blok 5 – dio" i brisanje solitera "Milenijum" iz planske dokumentacije.

U ime predlagača inicijative, Luka Rakčević je kazao da je Odluka da se rade izmjene i dopune DUP-a za "Blok 5-dio" donijeta 17. juna 2015. godine sa rokom za njihovu izradu od 160 dana.

"Rok za izradu izmjena i dopuna je istekao u decembru 2015.godine. Vi u izvještajima Agencije za izgradnju i drugih nadležnih organa,nemate ni pomena izmjena i dopuna ovog DUP-a zato što se od njih odustalo. Vi sad koristite golu silu da ovo uklonite sa dnevnog reda kako ne bi raspravljali o tim stvarima", kazao je Rakčević.

On je pitao zašto je Glavni grad ako nije bila namjera da se gradi soliter, od Ministarstva održivog razvoja i turizma tražio izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za njegovu izgradnju.

"Ukoliko ovo uklonite sa dnevnog reda, mi odustati od borbe nećemo. Postoje demokratski mehanizmi na koje vi ne možete toliko uticati…", kazao je Rakčević, prije Stijepovićeve izjave da se soliter neće graditi za vrijeme njegovog mandata.

Stijepović je kazao da Skupština nije nadležna da produžava rok za izmjene i dopune, jer nije ni raspisala tender za izradu projekta.

"Zašto smo rekli da ova tačka ne može da se uvrsti u dnevni red? Zato što ne mogu da se ukidaju izmjene i dopune plana i da se ostavi jedan dio grada nepokriven planskom dokumentacijom…Ostao bi na snazi plan… koji predlaže još gore rješenje u odnosu na ove izmjene koje hoćete da poništite", kazao je Stijepović.

Predsjednik Skupštine Đorđe Suhih je istakao da Rakčević može da bude zadovoljan zato što je "dovoljno pokrenuo priču" i da kao član jedne političke organizacije ima svoj uspjeh u marketinškom smislu.

"Njegov cilj da se ne izgradi taj soliter, čini mi se, svi podržavamo…Ne može se izbjeći da Skupština o tome da zadnju riječ", kazao je Suhih.

Šef kluba odbornika Demokrata Vladimir Čađenović je kazao da je pomenutom inicijativom traženo da se pravno i trajno riješi i izbriše novo čudovište iz DUP-a, te da je o tome trebalo da se raspravlja na posebnoj sjednici.

Predsjednik kluba odbornika Demos-a Goran Radonjić je istakao da je potpuno jasno da Grad planira izgradnju solitera.

"Kažite da planirate da ga napravite a ne da se kunete da nećete do prekosjutra. Anarhiju ste vi napravili u svakoj oblasti života", kazao je šef kluba odbornika Demos-A Goran Radonjić.

Sekretar Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Oliver Marković je ocijenio da je PUP-om koji važi do 2025.godine, pomenuti prostor u Bloku 5 namijenjen za centralne djelatnosti , a ne za zelene površine.

"Tako da ideja da se ovdje predvidi zelena površina jednostavno nije moguća zbog plana višeg reda. Sama inicijativa da se DUP iz 2012.godine stavi van snage je formalno i suštinski bespredmetna, jer je Odlukom iz 2015.godine već pokrenut postupak izmjena tog plana i on je u toku” istakao je Marković.

Ukoliko bi se stavila van snage odluka, Marković je ocijenio da bi onda važio DUP iz 2010. koji je takođe predvidio soliter, samo drugačijih gabarita i oblika.

Bonus video: