Izložba "Plavi svijet delfina i kitova" otvorena u Zavičajnom muzeju u Pljevljima

Izložba pruža mogućnost da se posjetioci upoznaju sa činjenicama o delfinima kao čudima evolucije, kao i da pomoću VR tehnologije zarone u društvu ovih stvorenja.

4147 pregleda 2 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Zavičajni muzej Pljevlja
Sa izložbe, Foto: Zavičajni muzej Pljevlja

Povodom Međunarodnog dana muzeja u prostorijama Zavičajnog muzeja otvorena je izložba "Plavi svijet delfina i kitova" i "Antički podvodni lokaliteti u Crnoj Gori".

Realizovana je u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom Crne Gore i sa NVO "Društvo za izučavanje starina".

Izložba pruža mogućnost da se posjetioci upoznaju sa činjenicama o delfinima kao čudima evolucije, kao i da pomoću VR tehnologije zarone u društvu ovih stvorenja.

Cilj ove izložbe je podizanje svijesti o važnosti očuvanja delfina i kitova, jer imaju ključnu ulogu u održavanju zdravlja morskih ekosistema.

Na otvaranju su govorili direktorica Zavičajnog muzeja, Dejana Drobnjak, autorka izložbe i muzejska savjetnica, Čeda Ivanović, kao i predsjednica Skupštine opštine Pljevlja, Jovana Tošić, koja je i otvorila izložbu.

Direktorica Zavičajnog muzeja u Pljevljima Dejana Drobnjak kazala je da se od 1977 godine 18. maj predstavlja poseban datum za međunarodnu muzejksu zajednicu.

"Obilježavanje Dana muzeja ima za cilj da podiže svijest o važnosti muzeja u kulturnom razvoju, da se istakne njihova uloga u promovisanju kulturnih različitosti kao značaj i razvoj i međusobno razumjevanje, saradnje i mira među narodima", rekla je Drobnjak.

Kazala je da je ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja "Muzeji za edukaciju i istraživanje".

"Ovom izložbom Zavičajni muzej Pljevlja je pokušao da na zanimljiv, kreativan i inovativan način, posjetiocima, naročito najmlađim pruži saznanja o misterijama morskih dubina", rekla je Drobnjak.

Kazala je da je podvodna arheologija zadnje dvije decenije u Crnoj Gori u razvoju zbog kompleksnosti njenog sprovođenja.

Čeda Ivanović je kazala da su čovjek i njegove aktivnosti najveća prijetnja opstanku ovih fascinantnih stvorenja, a da godišnje strada preko 300.000 kitova i delfina.

Posjete su radnim danima od 10 do 15 časova i od 18 do 20 časova. Izložba će biti otvorena do 30. juna.

Bonus video: