Evropski đir završen u Pljevljima: Približiti evropsku ideju svakom građaninu

"Ne smatramo da su evropske vrijednosti samo evropski fondovi i evropski novac, hoćemo i duhovni i kulturni i ekonomski preporod, jer jedno bez drugog ne ide. Vjerujemo da su to vrijednosti koje baštini Evropska unija i da ćemo se vrlo brzo naći u punom smislu u porodici evropskih naroda”, rekao je predsjednik Opštine Vraneš

2733 pregleda 0 komentar(a)
Sa Evropskog đira u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Sa Evropskog đira u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Raznovrsnim programom kojim je istaknuta kulturna raznolikost i zajedničke evropske vrijednosti danas se u Pljevljima završio Evropski đir, inicijativa u okviru koje Crna Gora proslavlja Dan Evrope.

Program je osmislila Opština Pljevlja, u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova Crne Gore, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori u okviru programa EU4ME.

Manifestacija Evropski đir održana je na Trgu 13. jul, a bogatstvo pljevaljske kulture i umjetnosti predstavljeno je kroz učešće lokalnih kulturno – umjetničkih društava Volođa i Pljevlja, Gradskog tamburaškog orkestra, plesnog kluba Sonrisa, kao i djece i omladine sa teškoćama u razvoju – korisnika usluga JU Dnevni centa“ i NVU "Zračak nade".

Na otvaranju je govorio predsjednik Opštine Dario Vraneš kazao je da svaki vid jednoumlja i bezakonja nas odvraća od Evrope.

"Mi danas hoćemo slobodu, jednakost, pravdu i jednaka prava prema svima. To je jasan cilj koji je sebi postavila sadašnja lokalna uprava - jednaka prava za sve. Ne smatramo da su evropske vrijednosti samo evropski fondovi i evropski novac, hoćemo i duhovni i kulturni i ekonomski preporod, jer jedno bez drugog ne ide. Vjerujemo da su to vrijednosti koje baštini Evropska unija i da ćemo se vrlo brzo naći u punom smislu u porodici evropskih naroda”, rekao je Vraneš.

Ministarka Maida Gorčević kazala je da da je Evropski đir odraz naše posvećenosti evropskim vrijednostima, kroz kulturne događaje, sportske aktivnosti i različite manifestacije.

“Želimo da približimo evropsku ideju svakom građaninu. Juče smo na samitu lidera regiona u Kotoru govorili na visokom nivou o planu rasta, novoj vrsti pomoći i podrške koju nam pruža Evropska unija. To napominjem jer želim da vas uvjerim da proces evropske integracije ne pripada samo političarima, već svima vama koji jednako možete da doprinesete da Crna Gora postane sljedeća članica Evropske unije. Danas kada slavimo Dan Evrope osjećamo da su naši ciljevi mnogo veći od samog članstva. Iskreno težimo stvaranju društva u kojem možemo da živimo dostojanstveno, da se osjećamo sigurnim i imamo jednake prilike za napredak i razvoj”, rekla je Gorčević.

Evropski đir Pljevlja
foto: Goran Malidžan

Menadžerka Opštine Ljiljana Đondović kazala je da “ova manifestacija simbolizuje naš trud da istaknemo kulturno nasljeđe i umjetnički talenat Pljevalja, kroz muziku, ples, umjetnost i zajedničko okupljanje, i stvaramo prostor u kojem se evropske vrijednosti osjećaju i proslavljaju na najljepši način”.

“Ovo je prilika da pokažemo snagu naše zajednice, i njenu spremnost da se pridruži većoj evropskoj porodici”, rekla je Đondović.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije Liselote Isakson kazala je da Crna Gora ubrzava svoj put ka Evropskoj uniji i da opštine moraju postati još aktivnije i uključenije u proces evropskih integracija.

“To znači da i one moraju više angažovati građane da bi bolje razumjeli šta članstvo u EU znači za njih i kako mogu imati koristi od EU kad država postane zvanično dio Evropske unije”, rekla je Isakson.

Bonus video: