Mijovićeva podnijela tužbu zbog odluke Šehovića

Ministarstvo: U imenovanju direktora vrtića "Đina Vrbica" nije bilo političke niti bilo koje druge diskriminacije
141 pregleda 1 komentar(a)
Milena Mijović, Foto: Gov.me
Milena Mijović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.07.2017. 06:55h

Donedavni vršilac dužnosti i kandidat za direktora predškolske ustanove "Đina Vrbica" Milena Mijović podnijela je juče Osnovnom sudu tužbu protiv Ministarstva prosvjete zbog diskriminacije prilikom odlučivanja o izboru direktora.

Iz Ministarstva, međutim, tvrde da u postupku imenovanja direktora, gdje je Mijović bila zainteresovana, nije bilo političke ili druge diskriminacije.

Ministar prosvjete Damir Šehović imenovao je početkom jula Vuka Stanišića za novog direktora ustanove, koja je ove godine upisala preko 4.000 mališana. Iz Ministarstva je ranije saopšteno da je odluka ministra zakonita i konačna, iako je Upravni odbor tražio da preispita odluku.

Advokat Mijovićeve Sergej Sekulović precizirao je "Vijestima" da je "podnijeta tužba radi utvrđivanja diskriminatornog postupanja i uklanjanja posljedica diskriminatornog postupanja".

"Tužba "napada" odluku o izboru kandidata za direktora ustanove, koju je donio ministar Damir Šehović. Smatramo da je donesena odluka proizvod diskriminacije po osnovu političke nepodobnosti”, kazao je Sekulović.

Savjetnik za odnose sa javnošću Ministarstva prosvjete Milica Lekić rekla je da “u postupku imenovanja nije bilo političke niti bilo koje druge diskriminacije”.

"Obraćanje sudu cijenimo odličnim načinom da građanin koji je nezadovoljan potvrdi održivost svog stava u nadležniim institucijama sistema. Stoga nećemo dalje komentarisati navedeni slučaj”, navela je Lekićeva.

Sekulović precizira i da je odluka “zasnovana na kršenju zakonskog određenja koje obavezuje da svi kandidati svoj program o budućem radu moraju izraditi na osnovu detaljne evaluacije i samoevaluacije vaspitno-obrazovnog rada ustanove”.

“U ovom slučaju nije izabran kandidat sa, očigledno, boljim referencama i planom rada, a sve to uz kršenje zakona. Reformu javne uprave i Zakon o zabrani diskriminacije moramo shvatiti ozbiljno, ako namjeravamo da gradimo društvo zasnovano na vladavini prava. Svako kršenje zakona i profesionalnih principa sa pozicije donosilaca odluka neminovno uvodi u razne oblike diskriminacije i proizvodi pravnu nesigurnost”, kaže advokat.

Savjet roditelja vrtića predao je ranije Ministarstvu peticiju sa oko 2.000 potpisa, kojima traže da Mijović bude direktorica.

Bonus video: