Draga osuđen za korupciju, pa izabran za pomoćnika direktora Centra za kulturu

Sud je pravosnažno osudio Dragu tri mjeseca ranije nego što je izabran za pomoćnika direktora i zarađivao je oko 500 eura
90 pregleda 2 komentar(a)
Nail Draga, Foto: Visit-ulcinj.com
Nail Draga, Foto: Visit-ulcinj.com
Ažurirano: 28.07.2017. 05:51h

Nakon što je pravosnažno osuđen za krivično djelo korupcije, funkcioner Force u Ulcinju Nail Draga nikako nije mogao biti izabran za pomoćnika direktora tamnošnjeg Centra za kulturu.

On je sada u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu izdržava šestomjesečnu kaznu zbog zloupotrebe položaja. Iako mu ona ističe tek u oktobru, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, zbog dobrog vladanja, vjerovatno će ranije biti pušten.

Draga je od jula prošle do maja ove godine obavljao funkciju pomoćnika direktora u Centru za kulturu, iako ga je Viši sud u Podgorici pravosnažno tri mjeseca prije njegovog izbora pravosnažno presudio.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Mediteran i advokat Aleksandar Kovačević rekao je “Vijestima” da Draga nije mogao obavljati nijednu funkciju u državnoj upravi a kamoli rukovodeću.

“U državnoj upravi radni odnos mogu zasnovati samo kandidati koji nijesu osuđivani za krivično djelo koje ih čini nepodobnim za vršenje službe u državnim organina. To su krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti,” kazao je Kovačević.

“Vijesti” u Centru za kulturu saznaju da je Draga imao koeficijent devet, što odgovara plati u iznosu između 500 i 550 eura koju je primao u periodu dok je čekao odlazak na izdržavanje kazne.

Njemu se sudilo pod optužbom da je zaključio nezakonite ugovore o zakupu objekta nekadašnje Kino bašte na Pristanu u vlasništvu Centra za kulturu, bez prethodnog javnog nadmetanja.

“Draga se tereti da je 2012. i 2013. godine, sugrađanima Vedatu Ljamoviću i Amiru Zagoviću nezakonito pribavio imovinsku korist”, navodi se u presudi Višeg suda.

On nije nije poštovao odluke o izdavanju i nije raspisivao tendere, već nezakonito, kao direktor Centra za kulturu zaključivao ugovore o izdavanju poslovnih prostora članovima i simpatizerima Force.

U nekadašnjoj kino bašti na Pristanu, Ljamović je godinama držao diskoteku.

Osim što je favorizovao Ljamovića, Draga je suprotno zakonu i bez tendera, zaključio ugovor i sa Zagovićem o zakupu prostorije u sklopu bivše Kino sale.

Zbog toga što prostor, koji je oduzet prije pola vijeka za potrebe kino bašte, već decenijama nije bio priveden namjeni, Opština je pravosnažno izgubila sudski spor sa nasljednicima familije Lale Zubera.

Po istom osnovu, ostali dio ljetnje kino bašte, pripašće familiji Milošević koja potražuje oduzetu imovinu na Pristanu.

Nakon što je Viši sud izrekao presudu, Upravni odbor (UO) Centra za kulturu imenovao je Dragu za pomoćnika direktora.

Tu funkciju Draga, koji je visoki funkcioner Force, obavljao je do 8. maja kada je otišao na izdržavanje kazne.

Zakon o državnim službenicima i namještenicima propisuje striktna pravila i uslove za rad u državnim i loklanim organima.

I za službeničke pozicije neophodno je uvjerenje o neosuđivanosti i da lice koje konkuriše za posao nije pod krivičnom istragom.

Bonus video: