Obilježavanje Dana nezavisnosti u Kotoru: Postavljena maketa Starog grada

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, sekretarka za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora, Jelena Franović, predstavnici TO Kotor, kao i sam autor makete - akademski vajar Goran Moškov

9820 pregleda 3 komentar(a)
Sa postavljanja makete, Foto: Mediabiro
Sa postavljanja makete, Foto: Mediabiro

U okviru projekta "Volim Kotor" Turistička organizacija opštine Kotor, u saradnji sa Opštinom Kotor i Sekretarijatom za urbanizam, stanovanje i uređenje prstora, uz nezaobilaznu podršku Komunalnog doo, Službe zaštite i spašavanja Kotor, Vodovoda Kotor uredila je mali trg između nekadašnjeg "Uranka" i bastiona Valijer, te ga obogatila raznim sadržajem, prenosi agencija Mediabiro.

Centralna pozicija rezervisana je za trodimenzionalnu maketu Starog grada sa bedemima koja je rađena u skladu sa Javnim pozivom za raspodjelu sredstava za odabir projekata valorizacije kulturne baštine koji se odnose na revitalizaciju, turističku valorizaciju i promociju kulturnih dobara na teritoriji opštine Kotor. Taj projekat je najbolje rangiran, pod nazivom "Trodimenzionalna bronzana maketa Starog grada Kotora sa bedemima".

Maketa je svečano postavljena danas kao dio niza aktivnosti kojima Kotor obilježava 21. maj – Dan nezavisnosti.

Svečanosti su prisustvovali predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, sekretarka za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora, Jelena Franović, predstavnici TO Kotor, kao i sam autor makete - akademski vajar Goran Moškov.

"Želim da uputim komplimente umjetniku koji je ovo djelo stvorio i zaista da kažem da je Stari grad Kotor repliciran do detalja, Mislim da će ova maketa služiti na ponos gradu. Ovdje nije riječ samo o maketi, već i o jednom trendu. Imamo misiju da svakom kutku našeg Starog grada koji je decenijama iza nas bio zapušten damo neki novi život i novi izgled i da ga učinimo lijepim dijelom našeg grada. Imamo čast i zadovoljstvo da uljepšavamo naš grad upravo na Dan nezavisnosti i u ovu inicijativu se vrlo uklapaju stihovi Ljubivoja Ršumovića koji kaže da se domovina brani ljepotom, čašću i znanjem, domovina se brani životom i lijepim vaspitanjem,... Vjerujem da će ovaj novi kutak u našem gradu biti simbol toga na koji način ćemo braniti našu domovinu", naveo je Jokić.

Jokić
Jokićfoto: Mediabiro

Moškov je ideju o ovom autorskom - umjetničkom radu imao već 2016. godine, te je na svečanom otvaranju izrazio veliko zadovoljstvo što je maketa danas napokon prezentovana javnosti.

"Pošto kao pomorac dosta putujem, slične makete sam vidio u svakom većem gradu. Kada sam završio akademiju imao sam želju da napravim nešto slično ovdje. Realizacija ovog projekta je krenula 2016. ili 2017. kada smo uputili ideju-inicijativu prema Opštini, zatim smo krenuli sa modelovanjem u ateljeu. Prva maketa je odrađena u epoksi smoli, da bi nju prezentovali Opštini. Prava maketa je rađena nekih tri, četiri godine. Rađena je od bronze, a postament je od kamena koji je radila porodica Franović", ispričao je Moškov.

Moškov
Moškovfoto: Mediabiro

Na veliki značaj realizacije ovog projekta ukazali su i predstavnici TO Kotor koji su u saradnji sa Sekretarijarom za urbanizam, stanovanje i uređenje prostora vrijedno radili na uređenju ovog malog trga, uz podršku Komunalnog doo, Službe zaštite i spašavanja Kotor i Vodovoda Kotor.

"Zaista nam je drago što se ovaj projekat konačno dogodio i prezentovao na današnji dan zato što negdje ima više funkcija. Ovaj prostor je inače bio dosta zapušten, sada vidite da je uređen, oplemenjen zeleni kutak. Tu je i maketa grada koja ima funkciju da upozna sve naše kako stanovnike, tako i turiste sa arhitekturom grada. Takođe, tu su i stare gravure slika Kotora iz 16. vijeka, zatim razni drugi poučni tekstovi i ilustracije. Kutak je uređen tako da upotpunjuje turističku ponudu grada, pruža jedan lijep kutak za odmaranje i upoznavanje sa gradom", navela je predstavnica TO Kotor, Emilija Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: Mediabiro

Ona ističe da je ovo njihov drugi projekat uređenja grada, te da je već sprovedena inicijativa Đardin. Obje aktivnosti su dio projekta "Volim Kotor" kojim se teži unapređenju kvaliteta života i boravka u gradu.

"Ono što bih naglasila je da smo u sklopu projekta Kotor Smart City omogućili da i na ovom trgu, osim ostala dva, ima osiguran besplatan internet, što možemo zahvaliti saradnji sa Crnogorskim Telekomom. Osim uživanja u uređenom kutku, turisti i građani mogu da surfuju internetom i budu konektovani. Internet može koristiti 500 korisnika odjednom. Naša ideja je da ovo bude nastavak razvoja Kotora kao pametnog grada, da upotpunjujemo turističku ponudu i da poboljšavamo uslove kako za boravak turista, tako i naših lokalnih stanovnika", rekla je Radulović.

Bonus video: