IJZCG: Registrovan prvi slučaj morbila u Podgorici, roditelji da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja

"Obolijevanje je registrovano kod djeteta uzrasta dvije i po godine, koje pohađa JPU 'Ljubica Popović' i koje nije bilo vakcinisano nijednom dozom MMR vakcine"

34980 pregleda 60 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) danas je registrovao prvi slučaj obolijevanja od morbila (male boginje) u Podgorici, saopšteno je iz te institucije.

"Obolijevanje je registrovano kod djeteta uzrasta dvije i po godine, koje pohađa JPU 'Ljubica Popović' i koje nije bilo vakcinisano nijednom dozom MMR vakcine. Prema do sada dostupnim informacijama, ovaj slučaj obolijevanja nije epidemiološki povezan sa prethodno registrovanim slučajevima u Crnoj Gori. Takođe, za sada ne postoji podatak o putovanju djeteta van Crne Gore u periodu maksimalne inkubacije. Istraživanje se nastavlja radi prikupljanja dodatnih relevantnih informacija u cilju otkrivanja izvora infekcije i smanjenja rizika od pojave novih slučajeva", ističe se u saopštenju.

Iz IJZCG pozivaju roditelje da dovedu djecu na vakcinaciju bez odlaganja.

"Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine", poručili su iz IJZCG.

Oni navode da prema posljednjem izvještaju ECDC, najmanje 16 prijavljenih smrtnih ishoda je povezano sa malim boginjama i to, 15 u Rumuniji i jedan u Irskoj.

"Morbili su akutna zarazna respiratorna bolest koja se odlikuje visokom temperaturom, kašljem, konjunktivitisom, pojavom sitnozrnastog crvenkastog osipa, čestom pojavom komplikacija (do 3 od 10 inficiranih razvije neku od komplikacija među kojima mogu biti upala pluća i upala mozga), a može dovesti i do smrtnog ishoda u bilo kom uzrastu pri čemu su, ukoliko se inficiraju, od teških formi bolesti u najvećem riziku djeca uzrasta ispod pet godina i imunokompromitovane osobe bilo kog uzrasta. Virus morbila se najlakše prenosi direktnim kontaktom sa kapljicama sekreta nosa, usta i ždrijela koje inficirane osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora izbacuju u svoju okolinu. Virus morbila se prenosi i vazdušnim putem tj. udisanjem aerosola jer virus može ostati u vazduhu bar dva sata nakon što inficirana osoba napusti prostoriju. Moguć je i indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretom svježe kontaminiranim predmetima. S obzirom da se oboljenje veoma lako prenosi, kada je nivo kolektivnog imuniteta na niskom nivou, dolazi do nastanka epidemija. Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje 4 dana prije i 4 dana nakon izbijanja ospe", piše u saopštenju.

Iz IZCG su rekli da činjenica da je osoba zarazna i prije pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti.

"Jedina djelotvorna mjera prevencije epidemijskog javljanja morbila je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom MMR vakcinom. Potpuna vakcinacija podrazumjeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja", poručili su.

IJZCG je saopštio i da je trenutni obuhvat sa prvom dozom vakcine kod djece predškolskog uzrasta 58,4%, odnosno samo u ovoj uzrasnoj grupi 16.360 djece nije primilo nijednu dozu MMR vakcine.

"U uzrastu djece koja pohađaju osnovnu školu oko 8.500 nije primilo nijednu dozu MMR vakcine, a u uzrastu srednje škole oko 2.600. Osim navedenog treba napomenuti da veliki broj djece uzrasta osnovne i srednje škole nije primilo drugu dozu vakcine, a samo dvije doze znače potpunu vakcinaciju", rekli su iz IJZCG.

S obzirom na navedeno, kao što su iz IJZCG više puta isticali, postoji rizik od nastanka epidemije morbila.

"Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanim i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje, kao i bilo kakvo okupljanje ili boravak u kolektivu osobama koje nisu uredno vakcinisane shodno uzrastu ili nemaju podatak da su nekada bolovale ovu bolest", zaključuje se u saopštenju IJZCG.

Bonus video: