Stijepović: Spomenik je poruka slobode i vječnosti

„Mogu da se ruše spomenici, ali se istorija vraća“ naveo je princ Petrović Njegoš, koji je ocijenio da podizanje spomenika Mirku Petroviću personifikuje dio crnogorske kulture
104 pregleda 5 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Princ Nikola Petrović, Dimitrije Popović, Foto: PG Biro
Slavoljub Stijepović, Princ Nikola Petrović, Dimitrije Popović, Foto: PG Biro
Ažurirano: 27.07.2017. 18:20h

Spomenik vojvodi Mirku Petroviću je spomenik crnogorskoj istoriji, umjetnosti i kulturi, ocijenjeno je na sastanku gradonačelnika Podgorice, Slavoljuba Stijepovića, sa princem Nikolom Petrovićem Njegošem i autorom djela, Dimitrijem Popovićem.

Stijepović je, kako je saopšteno iz Glavnog grada, zahvalio princu na njegovom doprinosu čitavom projektu, ističući da je kao predsjednik Komisije za odabir najboljeg rješenja i kao arhitekta, izabrao djelo koje je pravi prikaz čitave ideje vraćanja spomenika vojvodi Mirku, a to je odavanje počasti crnogorskim vojnicima i borcima za očuvanje naše domovine kao države.

Stijepović je podsjetio da je spomenik krasio Podgoricu punih trideset godina i bio prihvaćen od svih upravo sa tom porukom slobode i vječnosti.

Princ Nikola je naveo da je spomenik simbolično priznanje da istorija ne može da se uništi i zahvalio gradonačelniku na strpljenju i umjerenosti kojom je uspio da taj projekat dovede do kraja.

„Mogu da se ruše spomenici, ali se istorija vraća“ naveo je princ Petrović Njegoš.

On je ocijenio da je to projekat koji personifikuje dio naše kulture.

Popović je rekao da je to poseban izazov za umjetnika jer je spomenik trebalo da sadrži stara obilježja, ali i da bude prilagođen novom ambijentu.

Kako je rekao, koncept spomenika vojvodi Mirku ima fomalno-simboličke karakteristike.

„To postolje od crnog mermera predstavlja jedan period stradanja crnogorske vojske, sa bijelim obeliskom koji upućuje na progres, i zlatnim nitima koje personifikuju slobodu i vječnost Crne Gore, krunisanu crnogorskom kapom“, kazao je Popović.

Bonus video: