Srednjoškolci i ove godine devastirali eko park Blace

Nakon što su proslavili završetak srednje škole, iza maturanata je ostalo smeće na sve strane, ali i slomljene klupe, most, zelenilo

5517 pregleda 7 komentar(a)
Foto: DMEN
Foto: DMEN

Već nekoliko godina nikšićki maturanti se, nažalost, potrude da za jedan dan dobrim dijelom unište sve ono što godinama ekolozi stvaraju u eko parku Blace, jednom od najljepših izletišta Nikšićana. Tako je bilo i ovoga puta – nakon što su proslavili završetak srednje škole iza njih je ostalo smeće na sve strane, ali i slomljene klupe, most, zelenilo.

“Slika kućnog vaspitanja i obrazovnog sistema. Pitanje i za širu zajednicu gdje nas ovo vodi, tj. gdje će nas sjutra ove generacije voditi kad budu na izazovnim položajima. Zaista veliko razočaranje u dolazeće generacije koje sve manje i manje imaju osjećaja za društvene vrijednosti i da i oni treba da doprinesu nečemu da bude bolje u ovoj zajednici. I mi smo nekad bili mladi, osnovali ovo društvo i nikada nam nije padalo na pamet da budemo vandali, već smo od starta radili korisne stvari za zajednicu i životnu sredinu“, kazao je za „Vijesti“ predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić Miodrag Karadžić.

Eko park Blace, Društvo mladih ekologa Nikšić je formirao tokom 2015. godine u sklopu projekta “Eko-park Blace - čistije, ljepše, korisnije“ koji je finansirala nikšićka Pivara. Pomenuti lokalitet je osamdesetih godina prošlog vijeka bio omiljeno izletište Nikšićana, ali su onda uslijedile godine devastacije, sve dok ekolozi, predvođeni Milom Jokom Radovićem, nezvaničnim čuvarem Blaca, nijesu preuzeli stvar u svoje ruke i izlatištu koje se nalazi na oko dva kilometra od centra Nikšića, iza stare tvrđave, vrate stari sjaj – “umili su ga” i obogatili mobilijarom i ponovo od njega napravili pravu oazu.

devastacija Blace
foto: DMEN

Nažalost, svake godine vandali ostave „pečat“ u eko park, i dok Joko Radović i ekolozi uređuju park i popravljaju polomljeno, vandali uništavaju.

devastacija Blace
foto: DMEN

„Nije pošteno ni prema Joku Radoviću koji često daje donacije za potrošne materijale da bi sve to popravio i sredio. Pitam se da li oni znaju koliki trud i rad taj čovjek ostavlja tamo da bi drugima bilo bolje i da bi uživali u eko parku. Ne znam zbog čega to rade. Smatramo da je, prije svega, problem u kućnom vaspitanju, a onda u zajednici i školstvu. Teško nama ako se ovako nastavi“, razočaran je Karadžić.

devastacija Blace
foto: DMEN

Pored vandala, dodatni problem predstavljaju i psi lutalice i njih je, posljednih godina, u Blacama skoro isto toliko koliko ih je i u opštinskom azilu, pa mnogi sugrađani zaobilaze Blace. Ali, ne i Joko i ekolozi. I dalje se nadaju da će Blace biti zaštićeno, da će upravljanje parkom preuzeti Opština, a da će brigom o životnoj sredini uspjeti da pobijede vandalizam.

Bonus video: