Otovića ponovo pozvali da se založi za podizanje spomenika žrtvama deportacije izbjeglica

"Otović već dvije godine ne odgovara na pisana obraćanja građanskog nadzora policije da li se SO Herceg Novi o tome izjašnjavala bilo kroz svoja radna tijela ili na plenumu i koji je ishod tih radnji", saopštio je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Zoran Čelebić

2797 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Savjet za građansku kontrolu rada policije pozvao je i ove godine predsjednika Skupštine opštine (SO) Herceg Novi Ivana Otovića da se i lično založi da se podizanje spomenika žrtvama deportacije izbjeglica iz Bosne i Hercegovine 1992. godine uvrsti u Program za podizanje spomen-obilježja.

Formalna inicijativa o tome, podsjećaju, ponovljena je još 2018. od strane nevladinih organizacija (NVO) Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje i Anima, koje tradicionalno, svake godine, organizuju memorijalna stajanja ispred zgrade Odjeljenja bezbjednosti Herceg Novi, "njegujući pamćenje našeg društva na nedužne žrtve".

Savjet napominje da ne postoje bilo kakve zakonske ili druge smetnje za podizanje spomenika i da očekuje da će nadležni državni organ, bez sumnje, dati potrebnu saglasnost.

"Otović već dvije godine ne odgovara na pisana obraćanja građanskog nadzora policije da li se SO Herceg Novi o tome izjašnjavala bilo kroz svoja radna tijela ili na plenumu i koji je ishod tih radnji", saopštio je predsjednik Savjeta, advokat Zoran Čelebić.

Podsjeća da je Savjet još ranije iskazao interesovanje da učestvuje u radu Odbora za podizanje spomen-obilježja, iskazujući uvjerenje da će donatorska i diplomatska zajednica, međunarodne i domaće nevladine organizacije, brojni građani, kao i Vlada, u potpunosti finansirati planiranje i podizanje spomenika.

Savjet je, na inicijativu Aleksandra Saše Zekovića, svojevremeno svog člana, godinama preporučivao i savjetovao Upravi policije da uputi izvinjenje zbog protivzakonitog hapšenja i deportacije izbjeglica, podsjeća Čelebić.

"Ono što decenijama nijesu učinili, nijesu imali političke i ljudske hrabrosti i odlučnosti, kadrovi Demokratske partije socijalista, 25. maja 2022. godine je učinio tadašnji direktor Zoran Brđanin: U ime Uprave policije je uputio izvinjenje zbog deportacije izbjeglica 1992. godine. Istom, prilikom, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, je podržao i podizanje spomenika", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: