Split: Vijeće crnogorske nacionalne manjine i Zajednica Crnogoraca proslavili Dan nezavisnosti

"U velikoj dvorani Gradske biblioteke Marka Marulića predstavljena je zbirka pjesama 'Ko li mi te brani' autorke Jelene Jovetić, a razgovor je vodila Milena Budimir, novinarka Slobodne Dalmacije"

7824 pregleda 36 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Splita
Foto: Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Splita

Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Splita i Zajednica Crnogoraca Split organizovali su proslavu Dana nezavisnosti Crne Gore u Splitu, saopštilo je Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Splita.

Kako se navodi u saopštenju, kao i svake godine, Crnogorci i Crnogorke u dijaspori s ponosom obilježavaju ovaj važan dan, čuvajući vezu koja ih spaja s njihovom domovinom.

"Ove godine, proslava Dana nezavisnosti bila je posebno svečana. U velikoj dvorani Gradske biblioteke Marka Marulića predstavljena je zbirka pjesama 'Ko li mi te brani' autorke Jelene Jovetić, a razgovor je vodila Milena Budimir, novinarka Slobodne Dalmacije. Ova zbirka pjesama posvećena je Crnoj Gori, a posebno hrabrim ženama koje su kroz istoriju obilježile crnogorsko društvo i prenijele svoje vrijednosti na buduće generacije", piše u saopštenju.

"Pjesme su posveta ženama Crne Gore, hrabrim ženama koje su i obilježile naše odrastanje i utkale posebne vrijednosti generacijama. Na kraju, to je dug Crnoj Gori i posveta je domovini, himna različitosti i jedinstva u multikulturalnosti Crne Gore. Ilustrirana je zlatnim vezom narodnih nošnja Crne Gore. Pored poznatih niti tradicionalne crnogorske nošnje, knjiga sadrži i poseban vizualni identitet Crne Gore - detalje drugih narodnih nošnji Bokelja, Bošnjaka i Albanaca Crne Gore, koji sa svojim zlatnim nitima čine Crnu Goru jedinstvenom i snažnom," kazala je Jovetić.

"Ova proslava Dana nezavisnosti Crne Gore u Splitu nije samo sjećanje na istorijski trenutak, već i slavljenje bogate kulturne baštine i multikulturalnosti koja Crnu Goru čini posebnom", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: