Nikšić: Fasada sa zgrade Dječjeg dispanzera opada, u sobama vlaga

Projekat adaptacije zgrade Dječjeg dispanzera u Nikšiću, koja je izgrađena daleke 1954. godine, nikako da počne, navodno čeka se potvrda usklađenosti sa standardima

55846 pregleda 121 reakcija 26 komentar(a)
Zgrada postaje ruina, Foto: Svetlana Mandić
Zgrada postaje ruina, Foto: Svetlana Mandić

Nije novost da u Nikšiću fali pedijatara. Novost nije ni da se fasada sa zgrade Dječjeg dispanzera maltene raspada, da je inventar dotrajao, da sobe u kojima borave najmlađi pacijenti vlaže, da su kupatila u izuzetno lošem stanju. Nije novost ni da najmlađi pacijenti decenijama čekaju bolje uslove i da su, izgleda, svi važniji od njih.

Novost nije ni da “Vijesti” duže od deceniju skreću pažnju na katastrofalno stanje Dječjeg dispanzera. Od prošle godine, kada je na predlog Demokrata donesena odluka da će projekat adaptacije Dispanzera ući u kapitalni budžet za 2024. godinu, novost nije ni da će zgrada koja je izgrađena daleke 1954. godine konačno dobiti ruho koje zaslužuje.

Vlaga u sobama gdje se liječe djeca
Vlaga u sobama gdje se liječe djecafoto: Svetlana Mandić

Novost bi bila da se sa adaptacijom objekta konačno počelo. Ali...na tu novost najmlađi, a trebalo bi da budu i najvažniji pacijenti, još će sačekati.

“Ministarstvu zdravlja je dostavljen projekat adaptacije koji je trenutno podvrgnut detaljnoj analizi i komentarima stručnjaka radi usklađenosti sa potrebnim standardima. Cilj ove prakse je da se osiguraju visokokvalitetni projekti koji će minimalizirati probleme tokom izgradnje i osigurati optimalnu funkcionalnost objekata. Prvi korak koji je ministarstvo preduzelo jeste poređenje planiranih radova iz dostavljenog projekta sa radovima predviđenim projektom energetske efikasnosti (MEEP 2) za DZ Nikšić koji se sprovodi, a da bi se utvrdilo da nema preklapanja predviđenih radova”, piše u odgovoru Ministrstva zdravlja “Vijestima”.

Vlaga i na plafonu i na zidovima
Vlaga i na plafonu i na zidovimafoto: Svetlana Mandić

Potvrđena je “kompatibilnost s postojećim projektom energetske efikasnosti” i sada se čeka mišljenje arhitektonskog konsultanta da li je projekat usklađen sa standardima.

“Ova praksa dio je novih inicijativa Ministarstva, kako bi se osigurao kvalitet svakog projekta. Cilj je da se izbjegnu eventualne komplikacije tokom izgradnje, kašnjenja ili neplanirani troškovi. Ako se projekat ocijeni kao optimalan, Ministarstvo će ga proslijediti Upravi za kapitalne projekte, radi daljeg postupka. U suprotnom, biće vraćen na doradu kako bi se osigurala njegova usklađenost s postavljenim standardima”, naveli su iz resornog Ministarstva.

Dječijim dispanzerom upravlja Dom zdravlja, u čijoj nadležnosti je prizemlje, gdje pored izabranog ljekara za djecu i savjetovališta, funkcioniše i Centar za djecu sa posebnim potrebama, i Opšta bolnica koja je zadužena za fasadu i prvi sprat, gdje je smješteno dječje odjeljenje. Sudeći prema stanju u kakvom se Dispanzer decenijama nalazi, stiče se utisak da za njega nije bio nadležan niko. Makar do sada.

Projektom adaptacije planirani su radovi kako na prizemlju, tako i na odjeljenju pedijatrije, ukupne površine 1.321 metar kvadratni, a vrijednost radova je oko 590 hiljada eura. Na prizemlju je planirana djelimična izmjena funkcije prostorija, promjena lokacije centra za razvojno savjetovalište, kao i dodavanje prostorije za ultrazvuk u okviru savjetovališta, zamjena kompletnih unutrašnjih instalacija, zamjena svih postojećih sanitarija, izgradnja novih kupatila prema potrebama.

Na prvom spratu, kako su naveli iz Ministarstva zdravlja, planirana je djelimična izmjena funkcija prostorija i dodavanje sanitarnih čvorova u svim bolničkim sobama, kao i u ljekarskim i sestrinskim sobama, zamjena svih unutrašnjih instalacija.

“Lijevi dio sa bolničkim sobama dobija novi funkcionalni koncept, uključujući uklanjanje staklenih pregrada između soba i parapetnih zidova”, stoji u odgovoru Ministarstva.

Raspored namještaja i mobilijara biće usklađeni sa zahtjevima investitora i prostornim mogućnostima.

Zamjena fasadne stolarije i obrada fasade, sanacija i poboljšanje izolacije objekta, kao i poboljšanje sistema grijanja, dio su projekta energetske efikasnosti. Implementacija druge faze projekta energetske efikasnosti (MEEP 2) započeta je 1. septembra 2018. godine, a planirana je da traje do 31. decembra 2023. godine. Korona je pomjerila rokove, a Ministarstvo je sa kompanijom Joint Venture Roaming Montenegro, koja će izvoditi radove u pet zdravstvenih ustanova kroz program Energetska efikasnost u Crnoj Gori, među kojima je i Opšta bolnica Nikšić, potpisala ugovor krajem oktobra prošle godine.

“Dobili smo odobrenje da se mijenja fasadna stolarija i obnavlja fasada. Prije mjesec počeli su radovi na glavnoj zgradi bolnice, a nakon toga slijede dječiji dispanzer i odjeljenje Psihijatrije”, kazala je “Vijestima” direktorica Opšte bolnice dr Dušanka Milatović Perović.

Bonus video: