MPNI: Najoštrije osuđujemo nastup Mirjačića, podržavamo slobodu izražavanja, ali ne i zloupotrebu tog prava

"Za očekivati je da neko ko je izabran po zakonima Crne Gore, poštuje državu i njen ustavni poredak", piše u saopštenju

19382 pregleda 88 reakcija 63 komentar(a)
Zgrada MPNI, Foto: Ministarstvo prosvjete
Zgrada MPNI, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) saopštilo je danas da najoštrije osuđuje javni nastup Milutina Mirjačića, direktora Osnovne škole (OŠ) "Bajo Pivljanin" iz Plužina, na jučerašnjem skupu u Podgorici.

"Ministarstvo podržava slobodu izražavanja, ali ne i zloupotrebu tog prava. Ovakav neprimjereni javni nastup je suprotan zakonskim normama i nespojiv je sa nosiocima javnih funkcija u obrazovno - vaspitnim ustanovama. Za očekivati je da neko ko je izabran po zakonima Crne Gore, poštuje državu i njen ustavni poredak. Zato će MPNI će inicirati da Školski odbor JU OŠ 'Bajo Pivljanin' ispita djelovanje direktora i u okviru svojih nadležnosti, utvrdi njegovu odgovornost", ističe se u saopštenju.

Mirjačić je juče u Podgorici na okupljanju građana u cilju izražavanja nezadovoljstva zbog najave izvršne vlasti da će Crna Gora u Ujedinjenim nacijama (UN) podržati Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, rekao da je došao da se obrati "predsjednicima Vlade i Republike jer državu ne priznaje".

Mirjačić
Mirjačićfoto: Boris Pejović

"Nadam se da će referendum biti opet i pokazati da nas je više", kazao je Mirjačić.

Iz MPNI su dodali da su imenovanja i razrješenja direktora obrazovno-vaspitnih institucija važećom zakonskom regulativom u nadležnosti školskih odbora, te da oni nemaju mogućnost direktnog ispitivanja njihove odgovornosti.

"Ovom prilikom apelujemo na sve zaposlene u prosvjeti da se uzdrže od aktivnosti i radnji koje za posljedicu mogu imati stvaranje podjela u društvu, narušavanje ugleda države i funkcionisanje njenog pravnog sistema. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija ostaje posvećeno svom cilju, unapređenju kvaliteta obrazovanja i stvaranju kvalitetnijeg obrazovnog sistema koji mora ostati imun na političke i sve druge uticaje u kojem će prosvjetni radnici svojim djelovanjem biti primjer učenicima i van učionica", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: