Jakšić Stojanović: Kroz mobilnost, stručno usavršavanje i zajedničke projekte, gradimo mostove ka boljoj budućnosti

Jakšić Stojanović je istakla da posvećenost MPNI programima Kreativna Evropa, Horizont Evropa i Erasmus plus podstiče naše naučnike, inovatore i mlade ljude da se uključe i iskoriste prilike koje su pred njima

3900 pregleda 3 komentar(a)
Jakšić Stojanović na konferenciji na Cetinju, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija
Jakšić Stojanović na konferenciji na Cetinju, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija

Budžet od 95.5 milijardi eura najambicioznijeg programa Evropske unije za istraživanje i inovacije "Horizont Evropa" dostupan je i crnogorskoj naučno-inovativnoj zajednici, dok je program Erasmus plus ključni alat u unapređenju kvaliteta obrazovanja i istraživanja i podržavanju mladih talenata da ostvare svoje potencijale, što je ujedno i vizija Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, kazala je ministarka Anđela Jakšić Stojanović na konferenciji "Prezentacija mogućnosti u okviru EU programa Kreativna Evropa, Horizont Evropa i Erasmus plus" organizovanoj na Cetinju povodom obilježavanja Mjeseca Evrope.

Crna Gora je učesnica programa Kreativna Evropa, najznačajnijeg fonda Evropske unije za oblast kulture, od samog uspostavljanja programa, a program Erasmus plus nudi brojne mogućnosti obrazovnim i profesionalnim horizontima za studente, saradnike, profesore i istrazivače širom Evrope i svijeta, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI). Jakšić Stojanović je istakla važnost ovih programa.

"Kroz mobilnost, stručno usavršavanje i zajedničke projekte, gradimo mostove ka boljoj budućnosti", kazala je ona.

Jakšić Stojanović je istakla da posvećenost MPNI ovim programima podstiče naše naučnike, inovatore i mlade ljude da se uključe i iskoriste prilike koje su pred njima.

"Ponosni smo i jako zadovoljni saradnjom koju imamo sa Ministarstvom kulture i medija i zbog činjenice da smo svjesni da zajedno možemo da učinimo mnogo više za očuvanje i promociju naše bogate kulturne baštine", zaključila je ona.

Prisutnima su se obratile i ministarka kulture Tamara Vujović, načelnica Direkcije za programiranje i podršku upravljačkom tijelu u okviru Ministarstva evropskih poslova Irena Bošković i Ana Mariguesa Lorentzen, programska službenica za međunarodnu pomoć, socijalnu politiku i civilno društvo u okviru Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Nakon uvodnih obraćnja Anđela Radulović, Rina Muhaj i Milena Ražnatović su predstavile EU programe za nauku i inovacije, obrazovanje i kulturu, saopšteno je iz MPNI.

Bonus video: