Uspješno se oporavila morska kornjača Glorija koja je prije sedam mjeseci povrijeđena u Krtolima kod Tivta

Sa 27 kilograma i 59 centimetara dužine oklopa, oporavljena i izliječena Glorija juče oko 10 sati je puštena u svoje prirodno okruženje sa plaže Pržna

6182 pregleda 2 komentar(a)
Kornjača Glorija, Foto: IBMK
Kornjača Glorija, Foto: IBMK

Nakon sedmomjesečnog uspješnog oporavka u posebnom odjeljenju Akvarijuma Boka Institita za biologiju mora u Kotoru, jedinka morske kornjače vrste glavata želva puštena je u more na plaži Pržna u Krtolima kod Tivta.

Kornjača koja je u međuvremenu dobila ime Glorija, pronađena je na istom tom mjestu u oktobru prošle godine. Imala je tešku povredu na glavi, ali i vazdušni džep zbog kojeg je bila onemogućena da zaroni. Povrjeđenu, vrlo iscrpljenu i pothranjenu životinju tada su na plaži Pržna pronašli mještani Krtola i o tome odmah obavijestili Institut za biologiju mora u Kotoru čija je ekipa preuzela kornjaču i odnijela je na oporavak u dio svog akvarijuma u Dobroti.

Glorija se tamo proteklih mjeseci uspješno oporavila pd nadzorom stručnjaka kotorskog Institiuta, veterinara Marka Petričevića i uz savjete koje su predstavinici Instituta za biologiju mora iz Kotora dobijali od svojih, u pitanjima oporavka i liječenja morskih kornjača, mnogo iskusnijih kolega iz Hrvatske i Slovenije.

Sa 27 kilograma i 59 centimetara dužine oklopa, oporavljena i izliječena Glorija juče oko 10 sati je puštena u svoje prirodno okruženje sa plaže Pržna.

Branka Pestorić naučna savjetnica u Institutu za biologiju mora, kazala je da je kornjača Glorija zvijezda dana jer je njenom ispraćaju i vraćanju u more, prisustvovalo mnoštvo djece-osnovaca i mališana iz vrtića, te brojni drugi ljubitelji prirode i ekeološki aktivisti.

“Dali smo joj ime Glorija, jer ima razloga za slavu. Prije skoro sedam mjeseci na ovom mjestu kornjača je nađena, sa glavom u vrlo lošem stanju. Bila je povrijeđena i bez snage. Ekipa Instituta za biologiju mora tada je izašla na teren i da kažem vrlo hrabro se odlučila da je donese u Institut, jer moram da naglasim da naš Akvarijum Boka nema još uspostavljen centar za rehabilitaciju kornjača. Primili smo je u improvizovan dio akvarijuma i uz pomoć, prije svega, našeg veterinara Marka Petričevića iz Kotora, ali i savjeta kolega iz akvarijuma Pula i akvarijuma Piran, uspješno smo je oporavili. Pratili smo njihova uputstva i možemo da kažemo da se zaista jako brzo, odnosno iz dana u dan se vidio njen brz oporavak", istakla je Pestorić.

Naglasila je da je Glorija tokom oporavka zahvaljujući pravilnoj njezi i liječenju, jako brzo dobijala na kilaži. Već krajem februara se upotpunosti oporavila i bila spremna za puštanje u njenu prirodnu sredinu.

“Međutim, pošto su morske kornjače organizmi čija temperatura tijela zavisi od spoljašnje sredine, morali smo da sačekamo ljepše vrijeme i temperaturu mora koja je makar 20 stepeni Celzijusa, kako bi smo je pustili i manje stresirali u njeno prirodno stanište. Ono što je najbitnije u ovom trenutku jeste da je bio uspješan oporavak i da se ona vraća svom prirodnom ambijentu", istakla je Pestorić.

Glavate želve kakva je Glorija inače, jako su brojne morske kornjače u Jadranu a Crna Gora im je tranzitna destinacija jer se one najčešće hrane na sjevernom Jadranu, a jaja polažu na pješčanim plažama grčkih ostrva u Egeju.

“Na žalost, veliki su izazovi sa kojima se te životinje na njihovom putu i plivanju na tako velikim udaljenostima, prije svega zbog velikog pomorskog saobraćaja pa kornače nerijetko stradaju ili bivaju teško povrijeđene od udaraca plovila, posebno brzih glisera. Zatim jako često one znaju da budu povrijđene na parangalima, odnosno dijelovima ribarskih alata, kao što je to na žalost bio slučaj i sa našom Glorijom, nije prvi put da povrede koje pretrpe, budu im i namjerno nanešene. Moram da kažem da je ovo prvi put da smo oporavili jednu morsku kornjaču i nadamo se da ćemo na tome da radimo i u budućnosti. Za sada smo vrlo ograničenih kapaciteta, ali se isto tako nadamo da neće biti jako velike potrebe za tom vrstom pomoći", zaključila je Branka Pestorić.

Bonus video: