Bošnjačko vijeće: Usvajanjem Rezolucije UN odao dužno poštovanje žrtvama genocida i njihovim porodicama

"Međutim, jasno je da su ideološki programi po kojima se desio ovaj genocid još vitalni, i da su u regionu vidljivi pokušaji revizionizma, što iziskuje odlučno suprotstavljanje institucija, organizacija i svih civiliziranih građana"

6695 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori
Foto: Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori

Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori pozdravlja usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama (UN) čime je ova najvažnija svjetska međunarodna organizacija odaje dužno poštovanje žrtvama genocida i njihovim porodicama, saopšteno je iz Bošnjačkog vijeća.

"Jako je značajno što je Crna Gora, iskazujući podršku ovom historijskom činu, pokazala svoju opredijeljenost civilizacijskim vrijednostima zadovoljenja pravde, te iskazivanja dužnog poštovanja prema žrtavama genocida u Srebrenici. Usvajanje Rezolucije smatramo historijski važnim korakom u pravcu suočavanja sa prošlošću i odavanja pune počasti hiljadama žrtava genocida u Srebrenici koji se jula 1995. godine sprovodio u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija uz ćutanje međunarodne zajednice. Smatramo važnim što se u tekstu Rezolucije 'bez rezerve osuđuju i radnje koje veličaju presuđene ratne zločince, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici. Ujedno se pozivaju i države članice organizacije sistema Ujedinjenih nacija, te druge međunarodne i regionalne organizacijama i civilno društvo, akademske institucije i druge relevantne sudionike da obilježavaju Međunarodni dan, uključujući posebna obilježavanja i aktivnosti u znak sjećanja i počast žrtvama genocida u Srebrenici'", piše u saopštenju.

Oni su naglasili da donošenje ove Rezolucije nije usmjereno niti protiv jednog naroda, već da podsjeća na presuđene činjenice da se u Srebrenici desio genocid koji je bio detaljno i sistematski organiziran i izveden i čiji su akteri osuđeni odlukama relevantnih međunarodnih sudova.

"Međutim, jasno je da su ideološki programi po kojima se desio ovaj genocid još vitalni, i da su u regionu vidljivi pokušaji revizionizma, što iziskuje odlučno suprotstavljanje institucija, organizacija i svih civiliziranih građana. Ovim činom ispunjena je civilizacijska obaveza prema žrtvama i porodicama žrtava pogroma i genocida. Zapravo , jedino što je međunarodna zajednica sada moglo uraditi za desetine hiljada stradalih i ubijenih, jeste vraćanje moralnog duga, kroz osudu i ustanovljavanje trajnog sjećanja na žrtve genocida koji se 1995. godine dešavao na očigled čitavog svijeta. Iskazujemo zahvalnost svima koji su podržali Rezoluciju, kao izraz civilizacijskih vrijednosti, te punog suočavanja sa prošlošću, izgradnje novih mostova pomirenja, dobrosusjedskih odnosa i bolje budućnosti svih naroda i građana", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: