Uprava: Biće posađeno oko 300.000 sadnica, nastavak pošumljavanja opožarenih i degradiranih površina

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima je poručila i da je u Područnoj jedinici Kolašin organizovana akcija pošumljavanja u saradnji sa učenicima JU Srednja mješovita škola "Braća Selić"

4179 pregleda 5 komentar(a)
Pošumljavanje u područnim jedinicama Plužine, Nikšić i Kolašin, Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima
Pošumljavanje u područnim jedinicama Plužine, Nikšić i Kolašin, Foto: Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima saopštila je danas da će oko 300.000 sadnica iz njihova tri rasadnika u Rožajama, Kolašinu i Baru biti posađeno.

Iz te uprave su kazali da se je to nastavak planirane akcije pošumljavanja opožarenih i degradiranih površina.

"Akcije pošumljavanja su uspješno nastavljene u svim ostalim područnim jedinicama. Tako je u Područnoj jedinici Plužine, u skladu sa godišnjim planom uspješno završeno pošumljavanje odjeljenja 29, u Gazdinskoj jedinici 'Vojnik – Brezna'. Tom prilikom je uz podršku i učešće lokalnog stanovništva iz sela Brezna, na površini od 1,79 ha, uspješno posađeno 4.500 sadnica smrče", ističe se u saopštenju.

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima su rekli da je prethodnih dana i u Područnoj jedinici Nikšić takođe realizovana akcija pošumljavanja u odjeljenju 10b, u Gazdinskoj jedinici "Javorak – Vojnik".

"U sklopu ove akcije, službenici Uprave za gazdovanje šumama i lovištima uspješno su zasadili 15.000 sadnica smrče na površini od šest hektara", piše u saopštenju.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima je poručila i da je u Područnoj jedinici Kolašin organizovana akcija pošumljavanja u saradnji sa učenicima JU Srednja mješovita škola "Braća Selić".

"Naime, u opožarenom odjeljenju 40a u Gazdinskoj jedinici 'Vučje', zajedno sa srednjoškolcima je kroz edukativnu akciju posađeno 500 sadnica. Osim ove akcije, u Područnoj jedinici Kolašin, aktivno se radi i na pošumljavanju odjeljenja 13a u Gazdinskoj jedinici 'Rečinska Rijeka- Vranještica', gdje će ovih dana biti završena sadnja ukupno 10.000 sadnica", piše u saopštenju.

Iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima su rekli da ulažu dodatne napore kako bi se ovogodišnje pošumljavanje izvršilo u skladu sa planom i za sada su kako kavode zadovoljni realizacijom.

"U narednim nedeljama očekujemo dostizanje zacrtanog cilja od 300.000 sadnica, koje će biti zasađene u okviru proljećnjeg pošumljavanja, a u skladu sa planovima, kako bismo na jesen nastavili planirane aktivnosti na obnavljanju crnogorskih šuma", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: